Dnešek je významným dnem vinařského kalendáře

Radiožurnál, 11.11.2005

Moderátor (Vladimír Kroc):

Dnešek je významným dnem vinařského kalendáře. Podle starobylé tradice je totiž možné právě od svatého Martina oficiálně pít mladá vína, tedy vína vyrobená z letošní sklizně. Letos poprvé přitom mohou tuzemští vinaři vypustit na trh vína oficiálně označená jako Svatomartinská. Je to totiž nová celonárodní známka mladých vín. Jejím držitelem je vinařský fond. My jsme právě teď ve spojení s jeho ředitelem Jaroslavem Machovcem, dobré ráno.

Host (Jaroslav Machovec):

Dobré ráno.



Moderátor (Vladimír Kroc):

Jaký byl zájem mezi producenty vína o značku Svatomartinské a také jaká kritéria museli držitelé splnit?



Host (Jaroslav Machovec):

Takže letos, ne že je to úplně poprvé, tuto známku vlastnil soukromý držitel, od které jsme ji získali, ale zájem byl rozhodně vyšší než tomu bylo v předcházejících letech a právě proto, že je to dáno jako národní známka, všem k dispozici. Takže celkem my jsme očekávali, že tedy nebude ještě mezi všemi vinaři, protože je to poprvé, ale celkem nás velmi mile překvapilo to, že těch vinařů bylo takřka 40 na začátku.



Moderátor (Vladimír Kroc):

A ta kritéria?



Host (Jaroslav Machovec):

Ta kritéria jsou taková, že jednak se musí podepsat smlouva, protože známka je chráněná, kde jsou stanovené parametry, co vlastně musí ten dotyčný vinař udělat. Důležitá je jedna věc, aby na etiketu umístil symbol právě svatomartinskou značku Jogotip a aby vlastně si odkoupil společnou kapsli. To i kvůli tomu, abychom věděli, kolik těchto výrobků ..., kolik těchto vín se dostane na trh. No a co bylo ještě velmi důležité, všechna tato vína musela projít náročnou odbornou komisí vinařů, který je hodnotili a podle stanovených standardů řekli: Ano, toto víno má kritéria, odpovídá jako Svatomartinskému, nebo nemá.



Moderátor (Vladimír Kroc):

Asi nejslavnější mladé víno je francouzské Beaujolais. Chápete ho jako přímou konkurenci Svatomartinskému?



Host (Jaroslav Machovec):

Ne, tak to rozhodně ne. Tak to ho nechápeme. Samozřejmě, že mladé víno nejslavnější je francouzské Beaujolais. My jsme ovšem chtěli udělat něco, čím bysme mohli poprvé my vstoupit na náš trh. Takže ne jako přímou konkurenci, ale jako výrobek přímo a víno přímo od nás.



Moderátor (Vladimír Kroc):

A máte dojem, že by třeba v budoucnu věhlas Svatomartinského mohl překročit hranice Česka?



Host (Jaroslav Machovec):

Ó, tak to by bylo velmi krásné a samozřejmě tyto sny, které tady jsou, bysme rádi snili, ale já si myslím, že to není zcela nemožné.



Moderátor (Vladimír Kroc):

Ochutnat pravé Svatomartinské dnes mohou zájemci dopoledne na začínající veselici v centru Brna. Bude to samozřejmě 11.11. v 11 hodin odpoledne, také v Praze U vladaře. Povězte něco o těch akcích.



Host (Jaroslav Machovec):

Takže, protože poprvé se vlastně vinaři dávají dohromady v takovéto větší akci při akci při mladých vínech, tak jsme chtěli nějakým způsobem to zviditelnit. Takže dnes na moravském náměstí v Brně od 11 hodin, protože právě jsme si stanovili ten datum, že tato vína se dají otvírat 11.11. od 11 hodin. Zajímavost ještě jedna, že to zvoní v Brně poledne, to ještě švédská tradice, kdy obléhali Brno Švédi. Takže v brněnském poledni se na moravském náměstí otevře takový degustační stan a bude tam hrát cimbálová muzika a tady při té příležitosti budou poprvé otevřeny tyto láhve s mladým vínem a od té chvíle se již toto mladé víno může nabízet a samozřejmě pít.



Moderátor (Vladimír Kroc):

Hodnocení vinařů toho ročníku 2005 jsou dost protichůdná. Jaké to víno, které dnes otevřete za pár hodin, vlastně je?



Host (Jaroslav Machovec):

No já už jsem samozřejmě také slyšel některé protichůdné názory, nicméně já se kloním k těm názorům, že tento ročník bude velmi, velmi pěkný, protože ten, kdo počkal ve vinicích, ten, kdo se věnoval vinicím a kdo prakticky přizpůsoboval sklizeň vysoké kvalitě, ten se dočkal. To znamená, že vlastně ke konci už se sbíraly hrozny ve vysoké kvalitě a rozhodně si nemyslím, že tento ročník bude patřit mezi nějaké slabé, naopak už mám signály o tom, že vína některá jsou velmi, velmi nadějná.



Moderátor (Vladimír Kroc):

Pravil ředitel vinařského fondu, Jaroslav Machovec. Na shledanou.



Host (Jaroslav Machovec):

Na shledanou.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína