Další běh školení degustátorů dle evropských norem ISO a DIN prováděného rakouskými školiteli se uskuteční v Národním vinařském centru ve Valticích v termínu 25. a 26.5 (školení) a 27. 5. 2006 (test).
Školení degustátorů dle evropských norem ISO a DIN, které je zakončeno zkouškou, je nejvyšším možným stupněm degustátorského vzdělání u nás. Jeho výhodou je mimo jiné velmi podrobný dvoudenní teoretický i praktický kurs, na který degustátorská zkouška navazuje.
Školení degustátorů je vedeno rakouským enologem dipl. ing. Robertem Steidlem z Vyšší školy a Spolkového úřadu pro vinařství a ovocnářství v Klosterneuburgu. Dipl. ing. Steidl je vedoucím oddělení sklepniho hospodářství a mimo jiné autorem odborných publikací o vinařské technologii a hodnocení vín.
Po absolvování závěrečného testu obdrží všichni úspěšní účastníci zkoušek osvědčení o složení degustátorských zkoušek dle klasifikace norem ISO, DIN a ÖNORM. V Rakousku se po úspěšném absolvování tohoto testu stává účastník úředním degustátorem, je zapsán v úředním registru a může být kdykoliv vyzván, aby provedl nebo se zúčastnil úředně prováděné degustace. U nás jsou úspěšní absolventi zapsáni do registru Národního vinařského centra, který je k dispozici pořadatelům soutěží a výstav vín. Tito uchazeči jsou zváni na hodnocení prestižních soutěží vín. Z řad absolventů školení jsou také vybíráni členové komise expertů SZPI pro zatříďování vín – zkouška dle norem ISO a DIN je rovnocenná se Senzorickou zkouškou pro hodnocení vína Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Program školení s přihláška je v příloze.
Vinařské novinky do schránky