Archiv vín pod přesunutým chrámem se na jeden den otevřel

Mladá fronta Dnes , 21.11.2005

Most - Na sto padesát milovníků vína sestoupilo v sobotu do sklepa přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Po třiačtyřiceti schodech se dostali do podzemního archivu Českého vinařství Chrámce, aby tam ochutnali víno.



"Archiv otevíráme jednou v roce. Letos si například návštěvníci nejvíce pochvalovali Rulandské modré, pozdní sběr ročníku 1999," říká Kateřina Kafková, dcera mosteckého vinaře Ivana Váni a jedna z majitelek vinařství. Lahve s tímto vínem jsou uloženy v boxu 27.

Sklepení pod kostelem mají ideální podmínky - po celý rok stálou teplotu 12 stupňů a relativně stálou vlhkost.

"Vína tu leží minimálně tři roky. Jednou za půl roku je chodíme kontrolovat - vždy od každého druhu ochutnáme," uvedla Kafková.

Také kastelánka děkanského kostela podotýká, že archiv vín je pro kostel ideální využití. "Hledali jsme někoho, komu nevadí vlhkost a nepotřebuje tu být denně. Právě vinný sklep je vyhovující," vysvětlila již dříve kastelánka Ludmila Klimplová.

Ve sklepení pod unikátním děkanským chrámem jsou i vína určená pro bohoslužby. Používají se jak pro římsko-katolickou, tak pravoslavnou liturgii. Jedinou výjimkou je košer víno pro židovskou obec, které se vyrábí podle speciálních předpisů. To se totiž skladovat pod přesunutým kostelem nesmí.

Archiv vín leží přímo pod chrámovou lodí. Sedmdesát metrů dlouhé sklepení je rozděleno bílými stěnami, v nichž jsou umístěny kóje na víno.

Příště sem vinaři pustí veřejnost zase až na podzim příštího roku.



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy

Autor: (čer, sou)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína