Mladá fronta Dnes, 25.10.2005
Novosedly - Vinař Petr Marcinčák měl včerejší noc naspěch. Teploměr v jeho vinici ukázal mínus deset stupňů Celsia. V čele dvanácti dobře oblečených sběračů vyrazil za tmy do vinice. Od čtyř ráno posbírali v Novosedlech jedno z prvních ledových vín letošního roku v zemi.
Třeskutá zima, která je na sběr této révy potřeba, přišla naMikulovsko nečekaně brzy. "Loni i předloni jsem ledové víno sbíral až v půlce prosince," říká vinař.
Sběr ledového vína je vždy nejistý. Dopředu se nedá naplánovat, kdy rtuť teploměru klesne alespoň pod mínus sedm stupňů. "Moji lidé byli v pohotovosti," vysvětluje Marcinčák. Poslední hrozny na vinicích dávno ztratily původní zeleň a ztmavly, ušlechtilé plísně i delší doba na slunci je skvěle připravily pro ledové víno. Zima zmrazila v hroznech přebytečnou vodu a navždy ji oddělila od šťávy budoucího sladkého moku.
Z hektaru vinice bude mít vinař na 600 litrů ledového vína. Hrozny musely do lisu za tmy, aby ranní slunce zmrzlé krystalky nerozpustilo. Šťáva musí mít minimálně 27 stupňů cukernatost, aby mohlo být víno označeno za ledové. "My jsme naměřili dvaatřicet," kvitoval vinař.
Dvě deci pravého ledového vína přijdou až na pět set korun. Vinice s budoucím ledovým vínem jsou často plundrovány zloději. "My se zloději trable nemáme. Problémy nám dělaly spíše kvíčaly, které vinohrady napadají. A srny," dodal Marcinčák.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava
Vinařské novinky do schránky