Moravské slunce jiskří i v číších Japonců a Kanaďanů

Haló noviny, 30.11.2005

Kolem 4,5 milionu lahví vína vyrobí ročně akciová společnost Znovín Znojmo se sídlem v Šatově. Má necelou stovku zaměstnanců a v dravé konkurenci na trhu s tímto jiskrným mokem si vede zdatně, což zaklepal prstem na dřevo předseda představenstva a generální ředitel této akciovky Ing. Pavel Vajčner.

Haló novinám poskytl v době vinařské sklizně aktuální rozhovor:



Pane řediteli, kolik musí denně vaše firma prodat lahví vína, aby uživila všechny své zaměstnance?



Přibližně 15 000 lahví denně, ať již sedmiček nebo litrovek. Kdybychom klesli na 10 000 lahví denního prodeje, už bychom byli nuceni udělat organizační změny a celou výrobu zavést jinak. Jestliže v prodeji vína stoupneme na 20 000 lahví denně, jsme schopni tento nápororganizačně zvládnout zcela sami.



A kdyby k radosti Znovínu stoupl denní prodej až na 25 000 lahví?



To bychom byli nuceni "překopat" celý organizační systém naší firmy. Nyní se pohybujeme na optimu.



Již dříve jste s hrdostí řekl, že jste ryzí česká - či moravská - firma a navždy jí zůstanete. Propouštíte z práce lidi?



Nepropouštíme. Jsme společnost se stabilizovaným počtem pracovníků. Úbytek zaměstnanců máme pouze v případech, kdy lidé odcházejí do důchodu, nebo když se některé ženy vdají a jdou na mateřskou dovolenou. Znovín vykazuje nejmenší fluktuaci ze všech vinařských firem v České republice. Například sklepmistři u nás pracují nepřetržitě 20 až 25 let.



Říkal jste také, že ročně vyprodukujete 4,5 milionu lahví vína. Jaký máte obrat?



Dosahujeme obrat 250 až 270 milionů korun ročně. Struktura našich výrobních zaměstnanců se dosti přesunuje k tomu, že plní odbytové i marketingové úkoly. Vyrábějí víno, ale také je prodávají. Plní tedy i roli obchodníků.



Prosadil se poslední dobou Znovín na nových trzích v zahraničí?



Uchytili jsme se v Japonsku, kam každoročně dodáváme několik tisíc lahví vína. Letos si v zemi vycházejícího slunce objednali naše moravské víno opět.



A kam ještě jinam do ciziny směřuje váš export?



Také do Kanady vyvážíme tisíce lahví ročně. Spoléhali jsme na odrůdu bílého vína Sauvignon. Ale Kanaďané jsou zaplaveni sauvignony z celého světa, takže od nás se za oceánem nejlépe uplatňují červené odrůdy Zweigeltrebe. Kanaďanům chutná i naše bílá, lahodná Pálava.



Zmínil jste se o Sauvignonu. Zdá se, že je jednou z hlavních "zbraní" pro export Znovínu do zámoří...



Dá se to tak říci. Na 14. ročníku výstavy vín VINOFORUM 2005 ZNOJMO se dělil náš Sauvignon o první místo s novozélandským Sauvignonem v kategorii suchých sauvignonů. Ten náš je z loňské panenské sklizně posledního sběru v Dobšicích z vinice U Hájku. Zlatou medaili dostal od poroty degustátorů mezi 526 vzorky vín z 23 zemí světa! Na V inoforu jsme obdrželi ještě druhou zlatou medaili, a to za Veltlínské zelené - ledové víno ročníku 2001 z vinice Krhovice- Skalka.



Jak vidět, se svým Sauvignonem jste prorazili díru do světa...



Je to velký úspěch. Vždyť sauvignony z Nového Zélandu jsou dnes ve světě v ohromném kurzu a v oblibě u milovníků vína. My Moraváci říkáme, že jsme spolu s Novým Zélandem zemí nejlepších sauvignonů.



Zaslechli jsme, že znojemské jde k duhu také naší brankářské hokejové legendě Dominiku Haškovi!



To je pravda. Dominik si ho také s sebou bere na cesty do Spojených států amerických i do Kanady, kde účinkuje v tamní Národní hokejové lize. Lahve vína má uloženy i ve svém privátním boxu archivního sklepa Znovínu v Šatově.



Je něčím podzim 2005 pro vaše vinohradníky zvláštní?



Je významný tím, že jsme se dočkali prvních úrod, tedy panenských sklizní z vinohradů, vysázených před vstupem ČR do Evropské unie. Téměř třetina plochy naší vinné révy je vysázena před tímto vstupem.



Je vůbec naše republika soběstačná ve víně?



Jen ze 40 procent. Zbytek vína musíme dovézt - ať přímo v lahvích nebo v nádobách, což jsou nejčastěji automobilové cisterny. V ČR se pak toto víno jenom naplní do lahví. Znovín takto vyrobí červené víno řady Denis, Bon Accord nebo červené Dan Ermite. Převážná část bílých sektů v ČR se rovněž vyrábí z dovezených vín. Originál sekty Znovínu pocházejí pouze z viničních tratí a vín naší znojemské oblasti.



Jak vysoká je každoroční spotřeba vína na osobu v ČR?



Je nízká - asi šestnáct litrů. Ale roste, protože víno se u nás stává moderním nápojem. Trh ČR je pro zahraniční "globální" výrobce vín hodně atraktivní. Navíc si mohou dovolit jít u nás na určitou dobu s cenou vína dolů, aby si neohrozili svůj domácí trh...



Ale v této úporné bitvě o zákazníka se ukazuje, že i na Moravě lze za relativně nízkou cenu nakoupit dobrá vína.



Jistě. To je i případ Znovínu, kde člověk dostane svěží, plná, aromatická bílá vína, která na světě dokážou vyrobit vinaři jen v málo státech. A když se jim to přece jen podaří, tak dráž. Navíc výborná vína z takových lokalit, jako jsou Šobes, Weinperky, Volné pole či Kamenný vrch a další, může spotřebitel pořídit jen ve Znojmě.



Je známo, že Znovín pokládá za hlavní trumf hry o trhy vína bílá. A co červená? Jsou také dobrá?



Hodnocení ponechám raději na vkusu každého zákazníka. A co se týká červených - zkuste celý večer strávit v dobré společnosti s relativně lehčím Zweigeltrebe nebo Svatovavřineckým ze Znovínu - a s těžším červeným zahraničním Cabernet Sauvignonem nebo Merlotem. Ráno pak bude moudřejší večera.



Jan JELÍNEK



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína