Chci zvýšit kulturu podávání vína, říka Libor Nazarčuk

Nový život, 15.12.2005

Břeclav Do čela Asociace sommelierů České republiky byl poprvé zvolen zástupce jižní Moravy. Břeclavák Libor Nazarčuk, trojnásobný sommelierský mistr České republiky, se stal viceprezidentem této profesní organizace. "Pokud se člověk v jakémkoliv oboru chce zlepšovat, musí mít kontakt se svými kolegy. Nejjednodušší cesta k informacím je právě přes profesní sdružení," vysvětluje Nazarčuk, proč před pěti lety vstoupil do Asociace.

Co chcete ve své nové funkci dokázat?



Především zlepšit komunikaci mezi jihomoravskými výrobci vína a sommeliery, kteří víno nakupují, prezentují a samozřejmě také prodávají v gastronomických zařízeních po celé České republice. Druhý důležitý úkol je zvýšit úroveň podávání vína v gastronomických zařízeních zde na jižní Moravě. Paradoxně v kraji, kde se víno rodí, není kultura jeho podávání, až na malé výjimky, na odpovídající úrovni.



Proč tomu tak je?



Víno i gastronomie jsou obory, ve kterých se člověk musí učit celý život. Bohužel mám často pocit, že u nás si to někteří nechtějí připustit.



Co členství v této profesní organizaci zájemcům přinese?



Členství v asociaci je trojího tipu. Jednak řádné, které je určeno lidem pracujícím v oboru. Podmínkou je složení zkoušek, které asociace pořádá jedenkrát ročně. Tito "certifikovaní" sommelieři mají mnohem jednoduší uplatnění na trhu práce. Je dokázáno, že pokud restaurace zaměstná kvalitního sommeliera, vzroste velmi rychle její obrat ve víně o padesát až sto procent. Další formou členství je volné, které je určeno spíše milovníkům vína, kteří však nejsou v pravém slova sommelieři, protože toto povolání nevykonávají, ale chtějí se dále vzdělávat. Třetím druhem je firemní členství. To již využívá i několik vinařských společností z jižní Moravy, které mají snahu vzdělávat své zaměstnance a napomáhat rozvoji sommelierství u nás.



Jakou akci v nejbližší době Asociace sommeliérů připravuje na Moravě?



V nejbližších dnech budeme jednat s dalšími vzdělávacími institucemi jako je Národní vinařské centrum, Vinařská akademie a odborné školy o možnostech spolupráce na vzdělávacích programech. Začátkem příštího roku uspořádáme seminář zaměřený na praktický servis vín a nejčastější chyby obsluhy. Naší stěžejní akcí bude druhý ročník mezinárodního mistrovství republiky v sekání sektů spojené s pokusy o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Akce je naplánována na sobotu sedmnáctého června, tedy na stejný den, kdy hrají naši fotbalisté na mistrovství světa s Ghanou. Doufejme, že bude co slavit.



Fotografie: Libor Nazarčuk



ZDEŇKA HŘEBAČKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína