Začíná Regiontour, Břeclavsko letos vsadilo na víno

Rovnost - Deník Břeclavska, 12.1.2006

Břeclavsko Na konkrétní vinařské akce a vinařské turistické programy chce Břeclavsko lákat návštěvníky na veletrhu cestovního ruchu Regiontour, který dnes začíná na brněnském výstavišti. Letos víc než kdy jindy chce Břeclavsko prodat region prostřednictvím vinařské turistiky.

" Tento kraj je spojován s vínem, proto turistický ruch směřujeme na něho," potvrdil místostarosta Velkých Pavlovic Pavel Procházka. Město se na veletrhu poprvé představí samo. " Získali jsme jeden a půl miliónů z Evropské unie. Podmínkou dotace byla kromě jiného i propagace vinařské turistiky," dodal.

Podle ředitele Národního vinařského centra ve Valticích Pavla Kršky je sice internet silný nástroj k propagaci, ale osobní setkání se zástupci cestovních kanceláří i s budoucími návštěvníky se nedá nahradit. " Proto jsme letos poprvé otevřeli vlastní stánek a přizvali vinařské firmy, které se zaměřují na vinařskou turistiku," sdělil Krška.

V posledních letech se začínají na Podluží objevovat i vinařské akce, o které lidé mají zájem. " Je to dobře a právě o to Region Podluží usiloval. Dnes už účast na Regiontouru má pro nás smysl a význam, přicházíme s konkrétními nabídkami a kalendářem vinařských akcí," říká předseda Regionu Podluží František Tichý. Pochvaluje si, že vinaři v řadě obcí na Podluží pořádají nejen tradiční košty vín, ale i dny otevřených sklepů. " Například v termínu hrušeckého koštu nazvaného Víno a sýry jsou v obci obsazeny už všechny ubytovací kapacity," potvrdil starosta zájem návštěvníků. Na samostatné tiskové konferenci poprvé v historii představí zástupcům cestovních kanceláří vinařské turistické programy mikroregion Mikulovsko. " I my jsme zvolili vinařskou turistiku, která je pro návštěvníky Mikulovska nejlákavější. Dali jsme vinařských firmám šanci představit svou nabídku," řekla tajemnice mikroregionu Marcela Effenbergerová. Vinaři z Pavlova chtějí v sobotu na tiskovce lákat na pravidelné otevření historických sklepů pod Pálavou.

Autor: ZDEŇKA HŘEBAČKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína