I nejmenší obce na Znojemsku lákají turisty

Rovnost - Deník Znojemska, 13.1.2006

Více než sedmdesát obcí, podnikatelů, hotelů a vinařů ze Znojemska a Moravskokrumlovska mělo letos zájem propagovat své služby, památky, cyklostezky i jiná turistická lákadla na dalším ročníku Mezinárodního veletrhu Regiontour 2006 v Brně.

ANNA ČERNÁ



Dobšice, Brno ţ Pochlubit se s tím, co je v jejich městě či obci nejhezčího, čím by mohli pěšího, cyklo- či mototuristu nejen o sezoně překvapit, se letos na mezinárodním cestovním veletrhu v Brně rozhodl ze Znojemska rekordní počet obcí a měst. Je jich téměř dvakrát tolik co v uplynulých letech.



" Dobšice jsou obcí, kterou kromě jiného v posledních letech zviditelňují originální nálezy z období napoleonských válek. Nabídnout můžeme i zajímavé cyklostezky a zdejší vinaři mají ve svých sklepích ukryty doslova poklady, myslím tím vynikající vína, která ochutnal už nejeden prezident či ministr. I toto by se mohlo stát lákadlem pro turisty, kteří by přinesli nejen peníze, ale i pracovní místa pro naše lidi," řekl Jaroslav Jenšovský, starosta Dobšic, kterému na pomoc v prezentaci jeho obce přišli i dva členové napoleonské společnosti, samozřejmě v dobových uniformách.



" Zájem o zviditelnění obcí v našem regionu nás potěšil. Kromě téměř dvou stovek druhů propagačních materiálů, což je také rekordní číslo, přijede na veletrh v průběhu tří dní svou obec propagovat více než padesát starostů," vypočítal Samir Maloula, ředitel Znojemského regionálního rozvoje, který je hlavním koordinátorem znojemského výstavního stánku. Jak přidal, budoucí návštěvník znojemského regionu si bude moci z brožur a map vybrat z velkého množství jak vinařských, tak i jiných cyklostezek. Všechna města regionu a mnohé obce zde prezentovaly i své historické památky, možnosti vhodné k ubytování, kulturní akce, festivaly a jiné atrakce.



Blízkost hranic s Rakouskem spojila také vystavovatele z obou stran hranic. " Cykloturistika a vinařství jsou lákadla pro turisty z české strany hranic. Už dnes jich k nám za krásami zdejšího kraje a dobrým vínem jezdí tisíce," prozradil Karl Burket, předseda sdružení Willkommen Nachbar.



" Propagace pamětihodností a vinařství je v sousedním Rakousku na vysoké úrovni. Máme se od nich stále co učit, a tak i společná expozice je nejen o propagaci obou našich regionů, ale i o vzájemné pomoci," doplnil informace o česko- rakouské spolupráci Maloula.



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína