Čas slámového vína

Právo, 7.2.2006

S výrobou slámového vína začal v těchto dnech vinař z Kutné Hory Stanislav Rudolfský. Z modrých hroznů odrůdy Svatovavřinec vylisoval mošt, který nyní dává kvasit. "Letos ho děláme podruhé, vloni se povedlo," hodnotil loňský ročník Rudolfský. Sklizené víno musí nejméně tři měsíce schnout na slámě, teprve pak jej lze lisovat a dál zpracovávat.

Z 500 kilogramů hroznů pak vznikne necelých 50 litrů vína, což je zhruba sedmina toho, kolik vína vzniká obvyklou cestou. Proto je i cena slámového vína ve srovnání s obyčejnějšími druhy mnohem vyšší. Dva decilitry vyjdou asi na 500 korun.

Kutnohorsko není typickou vinařskou oblastí Čech, přesto i tady několik pěstitelů révy je, a to přesto, že se potýkají s dost velkými problémy. "Hodně vína jsme ztratili kvůli krádežím a ještě víc nám vadí vandalové. Ani krádež tak nebolí, jako když tam všechno zůstane ležet a je to rozšlapané, polámané," stěžoval si Rudolfský.

Proti minulým letům měl v roce 2005 asi jen polovinu obvyklé sklizně. "Sklizeň byla malá, ale kvalita bude výborná. Ročník 2005 bude patřit k těm lepším," dodával vinař nad speciálním přístrojem, kterým měřit cukernatost. Pro výrobu slámového vína musí mít mošt podle zákonů cukernatost alespoň 27 stupňů. "To bohatě splníme, podle orientačního měření máme 34 stupňů, víno je slaďoučké," liboval si Rudolfský, který už šest let hospodaří na sedmi hektarech vinic.



Foto popis: Vinař Stanislav Rudolfský z Hutné Hory (na snímku) začíná drtit hrozny na výrobu slámového vína.

Foto autor: Foto PRÁVO - Radek Plavecký



Regionální mutace| Právo - Praha



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína