Grand Prix Vinex 2006 - Domácí bílá i červená vína porazila zahraniční konkurenci.

Tisková zpráva, Svaz vinařů České republiky

Při výběru nejlepších červených vín obsadila vína z České republiky první tři místa v konkurenci poloviny zahraničních vzorků!

Championem mezinárodní soutěže Grand Prix Vinex 2006 se stalo víno Chardonnay, pozdní sběr, 2004, č. šarže 756 od společnosti Vinselekt Michlovský, a.s. Rakvice.



Ve dnech 7. 2. až 10. 2. 2006 proběhlo v degustační místnosti Národního vinařského centra ve Valticích hodnocení XIII. ročníku mezinárodní soutěže vín Grand Prix Vinex 2006 (dále jen GPV), která je jednou z nominačních soutěží Salonu vín, kde se každoročně vybírá nejlepších 100 vín v ČR. GPV již tradičně organizuje Svaz vinařů České republiky a tento rok je organizována jako jeden z doprovodných programů mezinárodních gastronomických veletrhů SALIMA, veletrhu VINEX, který proběhne na brněnském výstavišti ve dnech 7. 3. až 10. 3. 2006.

Soutěže se v letošním ročníku účastnilo 334 vzorků vín, což je v rámci historie této soutěže druhý rekordní počet. S celkovým počtem 85 vystavovatelů. Vystavovaná vína podle původu byla z celkem 11 zemí světa (Česká republika 276, Španělsko 16, Slovensko 14, Argentina 6, Itálie 4, Makedonie 4, Rakousko, Francie, Maďarsko, Bulharsko po 3 vzorcích, Austrálie 2). Zahraniční vzorky byly zastoupeny 17,4 % vín. Podle ročníku měla zastoupení vína r. 2004 – 182, 2003 – 93, 2002 – 23, 2001 – 8, 2000 – 7, 1999 – 5, 1997 – 1, 1996 – 2, 1995 – 2. Zbytek vín byl uveden bez ročníku.

Podle jakostních kategorií domácích vín byly zastoupeny následující jakostní kategorie: jakostní víno – 43, kabinet a kabinetní víno – 19, pozdní sběr 127, výběr z hroznů – 41, výběr z bobulí – 7, výběr z cibéb – 3, ledové víno 12, slámové víno – 11, sekty – 18. Soutěžní vína byla rozdělena do soutěžních kategorií podle obsahu cukru. V kategorii 1 (bílá vína do 4 g/l zb. cukru) byly 92 vzorky, v kategorii 2 (bílá vína od 4 do 45 g/l zbytkového cukru) 62 vzorky, kategorii 3 (bílá vína nad 45 g/l zbytkového cukru) 32 vzorky, kategorii 4 (růžová vína)6 vzorků, kategorii 5 (červená vína do 5 g/l zb. cukru) 116 vzorků, kategorii 6 (šumivá vína) 18 vzorků a kategorii 7 (ostatní vína) 8 vzorky. Nejvíce vzorků bylo dodáno v odrůdách Chardonnay (6,8 %), Sauvignon (5,9 %), Svatovavřinecké (5,9 %), Ryzlink rýnský (5,3 %), Rulandské bílé (5,3 %), Frankovka (5,1 %), Cabernet Sauvignon (5,1 %).

Vzorky vín pro degustaci a jejich pořadí pro degustátory připravil tajemník Svazu Martin Půček. Přihlášená vína byla rozdělena do 8 komisí. Každý degustátor si vylosoval své místo v jednotlivých komisích. Ceny výrobcům vítězných vín budou předány na společenském galavečeru veletrhu Vinexu dne 8. 3. 2006 v hotelu Holliday Inn.

Podle slov tajemníka Svazu vinařů České republiky Martina Půčka je na letošním ročníku soutěže prezentován neustále zvyšující se podíl přívlastkových vín na úkor vín jakostních. „Je to jednoznačný posun tou správnou cestou, tedy k výrobě těch nejkvalitnějších vín. Navíc se v posledních letech podařilo vždy zvítězit vysoce kvalitnímu vínu z původem z České republiky, což následně pomáhá producentům tato vína prodat v dobré cenové úrovni.“


****************************************
Martin Půček
tajemník SV ČR
tel.: 519 348 981, 606 743 231;

e-mail: martin.pucek@svcr.cz
ICQ: 174499342

{soubory files_aktuality_284}

Soubory ke stažení

pdf, 402266
pdf, 85723

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína