Degustátoři: Mladá vína jsou excelentní

Rovnost - Brněnský deník, 14.2.2006

V Brně začala největší přehlídka vín Na Vinum Juvenale přihlásili vinaři na sedm set vzorků.

Necelá stovka degustátorů přijela do brněnského hotelu Voroněž, aby zhodnotila, jaké víno se vloni urodilo na středoevropských vinicích. Přestože přehlídka vína není zdaleka u konce, odborníci tvrdí, že rok 2005 byl pro vinaře mimořádně dobrý.



Brno Je pondělí, krátce po desáté dopoledne a v největším salonku brněnského hotelu Voroněž se scházejí degustátoři z celé republiky. Bez pěti rovná stovka odborníků na víno má před sebou jediný úkol - zhodnotit téměř sedm set vzorků bílého a červeného vína, které minulý rok uzrálo na vinicích v Čechách, na Moravě, Slovensku a v Rakousku. Vinařské setkání Vinum Juvenale, které je podle znalců jednou z největších vinařských akcí v Evropě, bude trvat několik dní.

Vinaři, jejichž vína označí degustátoři za výjimečná, budou mít výhodu. " Pro vinaře je oceněné víno prodejnější. Vidí- li laik pečeť, vezme celou láhev, byť je třeba o dvacet korun dražší," vysvětluje ředitel soutěže Miroslav Karbula důvod, proč na košt letos poslali vinaři tolik vzorků ze své úrody. Na rozdíl od roku předchozího přihlásili sklepmistři o sto dvacet druhů vína víc. " Je tady hodně merlotu a jiných přívlastkových vín. Četné zastoupení mají i rakouská křížená vína," jmenuje Karbula.

V sále bylo padesát stolků, u každého dva degustátoři. Jejich jediným pomocníkem byl papír a tužka. Každý vzorek vína mohli zajíst tvrdým uzeným sýrem, k občerstvení byla po ruce karlovarská minerální voda. " Jde to rychle. Tímto tempem to odhaduji zhruba na necelé tři hodinky," hodnotil situaci Kamil Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku. Jako jednomu ze stovky degustátorů mu projde ústy na čtyřicet vzorků vín. " Hodnotím vzhled, vůni, chuť a nakonec celkový dojem. Tentokrát se známkuje tak zvaným penalizačním systémem. To znamená, že nejlepší víno má nejméně bodů," přibližuje svou roli Prokeš. Ideální víno je podle něj to, které má v konečném součtu čistou nulu.

To už se však poněkolikáté otevřely dveře z improvizovaného sklípku a do sálu vcházejí mladé servírky z obchodního učiliště. Je jich asi třicet. Každá drží v ruce láhev vína zabalenou do zeleného ubrousku. Žádný z členů obrovské poroty nesmí vědět, co pije. Zážitky z vín zapisuje na papír jen podle čísla vzorku a jména odrůdy. Nic víc. Bílé a červené zkoumají znalci vín asi po deseti minutách. Obsah skleničky vystaví světlu, pak zjistí, jaký má víno buket a ve finále lahodným mokem propláchnou všechny chuťové pohárky v ústech.

Mezi muži je i několik žen. " Přivedl mě k tomu rodinný vinohrad. Navíc jsem si udělala degustátorské zkoušky," říká Marie Cíchová z Blatnice na Hodonínsku. Podle jejího názoru, který se ztotožňuje s drtivou většinou hodnotících, byl rok 2005 na vinicích mimořádně dobrý. " Víno je bohatší na kyseliny, je plné a harmonické," přiznává Cíchová, která za největší potupu vína označuje plnění do krabic.



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína