Právo, 25.2.2005
Ve sváteční událost proměnili pracovníci společnosti Vinné sklepy Lechovice okamžik, kdy několikaměsíčním pobytem v průvanu vysušené hrozny vydaly v lisu poslední zbytky šťávy.
Pět měsíců odpočívalo půldruhé tuny hroznů odrůdy Rulandské bílé a stejné množství Frankovky na půdě borotického provozu vinařské společnosti. Tak dlouhá doba je zapotřebí, aby průvan bobule vysušil. Ztráta vody se promítla ve vysokém obsahu cukru v bobulích. Vylisovaný mošt se potom pyšní vysokým obsahem cukru. Směrnice přitom požadují, aby jeho obsah byl pro uznané druhy slámového vína nejméně sedmatřicet stupňů.
Označení slámové víno vychází z původní technologie výroby. Hrozny totiž mají odpočívat uložené na vrstvě slámy. "Jiným způsobem je jejich zavěšení na speciální konstrukci. To je také praxe, kterou používáme my. Zavěšení hroznů je ještě více šetrné, protože je nepoškodí žádné otlaky ani jiné vlivy uložení," řekl Ivan Kalaš z vinařské firmy. Výsledkem lisování bylo přibližné dvě stě litrů moštu z lisovaných bílých hroznů a tři sta litrů frankovky. Světlý mošt se chlubil cukernatostí osmatřicet stupňů, červená frankovka posunula měřič moštoměru až k číslici jednačtyřicet. Oba druhy vinné révy přitom v okamžiku sklizně měly shodný obsah cukru 23,2 stupně. Vylisovanou šťávu čeká další zpracování, vinaři z moštu vyrobí klasickou cestou víno s vysokým obsahem zbytkového cukru. Na trh se dostane až někdy ve druhé polovině roku.
Foto popis: Lisování slámového vína se v Lechovicích změnilo ve sváteční událost.
Foto autor: Foto PRÁVO - Milan Vojtek
Regionální mutace| Právo - Jižní Morava
Vinařské novinky do schránky