Vinařský fond dostal požehnání

Právo, 16.3.2006

Vinařský fond ČR může začít peníze vybrané od vinařů a státu vydávat na propagaci a marketingovou podporu při odbytu tuzemských vín.

Jak řekl ministr zemědělství Jan Mládek, tzv. notifikaci ze strany Evropské unie se podařilo získat po měsících tahanic, vysvětlování a zpřesňování.

Ve fondu, na jehož schválení vinaři čekají téměř dva roky, je v současnosti nashromážděno asi 130 miliónů korun. "Čekali jsme na to jako na smilování boží," řekl ČTK tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Po vstupu do EU byla podle něj situace taková, že vinaři odváděli peníze, fond je ale nemohl do oboru vracet na podporách marketingu, protože neměl souhlas Unie. U producentů vína už to vyvolávalo nelibost.

Vinařský fond vznikl v roce 2002 a do vstupu do EU vyplatil asi 440 miliónů korun na výsadbu a obnovu vinic. Přibližně polovinu z této částky tvořily půjčky. Po vstupu do EU se změnila pravidla odvodů do fondu. Vinaři tak mají povinnost platit do fondu 50 haléřů z každého litru vína vyrobeného v ČR a uvedeného na trh a dalších 350 Kč z hektaru vinice. Sumu rovnající se takto vybraným penězům pak přidává také stát.

Podle Mládka se očekávalo, že vinařství bude po vstupu do EU a pádu celních bariér čelit tlaku levných dovozů z vinařských zemí EU. Posilováním koruny k dolaru ale zlevnily i importy. Domácí trh s vínem sice roste, ale čeští vinaři na něm vlivem rostoucí konkurence ztrácejí podíl, uvedl ministr.

Autor: (ČTK, sp)
Rubrika: Trhy & ekonomika

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína