Moderátor a herec Čech by vínem nejraději osázel všechna pole v zemi

Noviny Třebíčska - Vysočina, 20.3.2006

Moravské Budějovice ţ Tradiční veřejná ochutnávka jihomoravských vín přilákala do Moravských Budějovic znalce i milovníky z řad laiků.

Letos se dočkala malého jubilea. Vinařské a kulturní centrum Sádek, Městské kulturní středisko Beseda a Sdružení vinařů jihozápadní Moravy ji v sobotu uspořádaly po desáté. Ve Velkém sále Besedy v podvečer ochutnávání zpestřila program svojí hudbou Malá Moravěnka Jiřího Helána. Veřejné ochutnávce předcházela před týdnem degustace odborná. Deset komisí pod vedením skutečných odborníků vybíralo ze 370 vzorků ty nejlepší. O týden později už záleželo na každém účastníkovi, jak k akci přistoupí. Každý měl možnost získat katalog, kde se dozvěděl, která vína od kterých pěstitelů může ochutnat.



Hodnotil a kritizoval



Ze známých osobností si našel čas na cestu do Moravských Budějovic moderátor a herec Vladimír Čech. "Pokud jde o moderátorství, toho času bez angažmá,"usmál se. Jeho cesta k prosperitě státu je přímočará; kde to jde, vysázet vinohrady. "Se vstupem do Evropské unie souhlasím, s omezením vysazování vinic nikoli. Považuji to za diskriminaci,"neskrýval tvrdou kritiku. Myslí si, že kdo se přiměřeně napije vína, nemůže být zlý člověk. Místostarosta Moravských Budějovic Radek Doležal se na ochutnávce jen mihl, starosta Jan Nekula se zdržel déle. "Musím na oběd,"omlouval se odpoledne. Když se dozvěděl, že na oběd je trochu pozdě, podíval se na hodinky a nevěřícně konstatoval: "To už je půl čtvrté? A já myslel, že jsou dvě!"A už ho nic nemohlo zdržet. Výstavu navštívili také členové Klubu českých turistů z Třebíče v čele s Ladislavem Tomášem. Sklenkou vína někteří účastníci nepohrdli, jejich kondici to nemohlo ohrozit.



Víno vyrábí doma



Z Třebíče do Budějovic dorazil odborník na výrobu vín v domácím prostředí František Veigner. Nekupuje si totiž od pěstitelů révy hotové výrobky, ale hrozny, ze kterých vyrábí mok, který ho mezi kamarády řádně proslavil. "Vždy se mi tady moc líbí,"pochvaloval si atmosféru moravskobudějovické Besedy.



Autor: ANTONÍN ZVĚŘINA
Rubrika: Třebíčsko

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína