V muzeu se představí vína českých vinařů

Mladá fronta Dnes, 31.3.2006

Mělník - V Regionálním muzeu v Mělníku se zítra koná šestý ročník prestižní regionální výstavy vín. "Jde o přehlídku vín českého vinařského regionu, ke které jsou přidruženy výstavy sektů, vín růžových a přírodně sladkých z celé České republiky. Při dostatečném počtu vzorků ji doplní i přehlídka medovin," uvedl organizátor výstavy David Chocholatý.

V mělnickém muzeu se představí celkem 166 vzorků 66 vystavovatelů. "Rozdáme čtyřicet pět medailí. Většina vystavujících patří k malým vinařům, účastní se ale i některá velká vinařství," řekl Chocholatý.

Na letošní přehlídce bude o čtyři vzorky víc než v roce 2004. "Podařilo se mi ale sehnat jenom šest zástupců sektů, což beru jako velkou prohru. Naopak růžových vín, jejichž obliba stále stoupá, budou moct zájemci ochutnat 43," doplnil organizátor. K méně obvyklým vínům patří přírodně sladké, tedy slámové, ledové a výběr z bobulí.

Přehlídka je určená i laikům, kteří mohou získat základní přehled o tom, jaká vína se na trhu objevují. "V Mělníku je spíš menší skupina osob, která se o víno opravdu zajímá a zabývá se jím. A to i přesto, že Mělník je označován jako tradiční město vína. Částečně to souvisí i s gastronomickou kulturou, která u nás byla v minulosti dost opomíjená," uvedl Karel Hejduk z Vinných sklepů Jiřího Lobkowicze. Vyznat se ve víně trvá podle něj dlouho, ale základní znalosti se dají získat poměrně snadno.

Ochutnávka vín začíná v mělnickém muzeu v 10 hodin.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (jih)
(drb)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína