OTÁZKA PRO...

Metro, 5.4.2006

ANTONÍNA SVOBODU - STAROSTU VELKÝCH BÍLOVIC

Velké Bílovice jsou sice malým moravským městem, ale historicky i nyní jsou se svými téměř 500 hektary vinic největší vinařskou obcí v ČR.



Slavíte letos 700 let svého trvání, jak budou oslavy vypadat?



Jsme městem od roku 2001, osídlení je tu doloženo od neolitu a první písemná zmínka je teprve z roku 1306. Prvním připomenutím výročí je už tuto sobotu den otevřených sklepů. Spolek velkobílovických vinařů připravil putování za vínem Ze sklepa do sklepa. Od 12 do 19 hodin bude pro všechny otevřeno 23 sklepů a vinaři budou nabízet to nejlepší, co vyrobili.



Pražané nemají na Moravě dobrou pověst, prý nerozumí vínu, jak se na to díváte?



To je dávno pryč. Kdysi se říkávalo, že Pražáci a Ostraváci vypijí všechno, ale doba se změnila. Nikdo nebude vyrábět víno, které není kvalitní, protože jde o dobrou pověst. Mimochodem v Praze vyrostla velká skupina znalců a sběratelů vína.



Jak se díváte na konkurenci cizích vín, ohrožují moravská vína?



Trochu nás mrzí, že někteří lidé dávají přednost vínům ze zahraničí, jsou sice většinou celkem kvalitní, ale u nás se vyrábějí vysoce kvalitní bílá vína a červená, a to díky novým technologiím jak výrobním, tak pěstitelským. Právě proto se v sobotu otevřou velkobílovické sklepy, aby mohli všichni poznat, že vína z naší republiky jsou vynikající kvality.



Obvykle vinaři přijímají skupiny a navíc je tu potíž, jak ochutnávat víno, když řídíte. Jak je akce Ze sklepa do sklepa organizována?



Vítáme všechny. I na řidiče jsme mysleli. Ve vstupence do sklepů, kde probíhá degustace, je zahrnuta degustační sklenička, orientační mapka, ale i jízdenka na vinný autobus, který zajišťuje celé odpoledne spojení mezi jednotlivými sklepy i napojení na vlak či autobus. A poukázka na víno, které si návštěvník odveze. Podrobnosti jsou na www. velkebilovice. com.



Co doporučíte lidem při návštěvě Velkých Bílovic?



Řekl bych: Pijte moravská vína, jezte naše jablka a kupujte i další české zemědělské produkty, nemáme se za co stydět.

IVAN KUPTÍK




Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína