Primátor Mostu pozval prezidenta na sklizeň

Mladá fronta Dnes, 6.4.2006

Most - "První hrozny budou vaše," řekl před dvěma lety mostecký vinař Ivan Váňa prezidentu Václavu Klausovi, když společně vysazovali stromek révy na obnovené vinici na svahu vrchu Hněvín v Mostě.

Letos na podzim bude mít "prezidentský" ryzlink rýnský první úrodu. Primátor Mostu Vladimír Bártl proto prezidenta pozval na podzim na sklizeň. "Napsal jsem panu prezidentovi dopis, ve kterém ho zvu na první sklizeň na vinici Livia, která proběhne ve druhé polovině října," řekl mostecký primátor.

Vinař Váňa se rozhodl znovu obnovit vinici v příkrém svahu mosteckého Hněvína. Jmenuje se Nebeská vinice u černé borovice. Několik stromků révy zasadil společně s prezidentem Klausem a jeho manželkou Livií při jejich návštěvě Ústeckého kraje. Sazenice zalili šumivým vínem Tereza, Váňovou vlastní směsí svatovavřineckého a zweigeltrebe. Část vinice pak na počest první dámy pojmenoval Livia. "Od této chvíle budete dostávat z této vinice vždy vzorek vína," slíbil prezidentovi mostecký vinař.

"Už jsem dělal ledacos, ale vinici jsem ještě nesázel. Je to moje premiéra a je docela úsměvné, že se tak stalo v končině, která s vínem není obecně spojována," řekl tehdy prezident Klaus.

"Most musí přestat mít image města hnědého uhlí a chemie, toto je dobrý krok," dodal prezident. Právě díky "vlastní" vinici se Václav Klaus možná na podzim do Mostu vrátí. "Pana prezidenta jsem samozřejmě pozval na návštěvu našeho města a ne pouze na víno. První sklizeň na vinici je proto netradiční a zajímavá příležitost," doplnil primátor Bártl.

ONDŘEJ ČERNÝ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína