Benešovský deník, 8.4.2006
Kolín - Když se řekne sommelier, může se posluchači vybavit snad cokoliv. Možná jen skutečný odborník ale ví, že se jedná o gastronomického profesionála, kterých je u nás v České republice jen několik set.
"Jde o znalce vína i ostatních nápojů. Do jeho oboru znalostí patří i doutníky, káva, čaje a dobré jídlo a především jeho kombinace s růz nými nápoji," vysvětlil Aleš Pokorný, který absolvoval Vinařskou akademii ve Valticích právě v oboru sommelier. Aleš Pokorný pracuje pro jednu kolínskou vinotéku. Každý den se zabývá vínem jeho poznáváním, hodnocením, výběrem a také jeho následným prodejem zákazníkům. "Každý lepší podnik, vinotéka, restaurace, vinárna, ale i ostatní místa, kde víno lze koupit, by měla se sommeliery spolupracovat. Ne každý prodavač, číšník či živnostník je totiž znalcem vína. A naším společným cílem by se měla stát především spokojenost konzumentů vína," upozornil Pokorný. O víně a vinařství dokáže hovořit s viditelným zanícením a nadšením pro věc."Jen přítel a víno tě učiní šťastným," tvrdí například s tím, že tohle staré známé moudro znali již lidé ve starověku. "Víno pro ně bylo součástí všedního dne a dá se říci, že i jakýmsi kořením života. Staří Řekové a Římané víno snídali, obědvali i večeřeli. Tím ovšem nechci nabádat k nějaké nadměrné konzumaci nebo snad alkoholismu," usměje se Aleš Pokorný. "Jen jsem chtěl říci, že víno mělo v historii své místo a bylo bráno jako lahodný nápoj a nikoliv alkohol, jak je tomu dnes," dodává rychle. Dnešní nabídka vín je podle sommeliera oproti dobám nedávno minulým podstatně širší, zajímavější a především pro běžného konzumenta naprosto nepřehledná. "Ba přímo matoucí," otřepe se. I proto jsme se rozhodli s Alešem Pokorným navázat bližší spolupráci a jeho prostřednictvím připravili seriál, v němž se budeme každé úterý na tomto místě zabývat vínem a vinařstvím. Naším cílem je čtenáře seznámit s problematikou pěstování, výroby a prodeje vína. "Naučíme vás, jak dobré víno poznat, vybrat a ocenit. Rádi bychom tak pozvedli povědomí o lahodném nápoji, jakým víno bezesporu je," podotýká Aleš Pokorný.
od
Vinařské novinky do schránky