Kvalitní víno chutná, uzdravuje a inspiruje

Berounský deník, 12.4.2006

Víno podle statistik Čechům stále více chutná. Rozšíření sortimentu na našem trhu o kvalitu a země původu je s minulostí nesrovnatelné. Tradiční český nápoj pivo je tak vínem pomalu nahrazován.

Co však spotřebitelům tohoto zdravého moku mnohdy chybí, jsou informace a orientace v nabídce. Pokud ve specializované prodejně najdeme na etiketě láhve nápis botrytický výběr, málo kdo si představí, co se pod tímto pojmem skrývá. Jak se orientovat ve výběru vína nám poradí pan Michal Stošek z Vinocentra v Berouně - Závodí. Vína se obecně dělí na stolní, jakostní odrůdová vína a vína s přívlastkem. Stolní víno je na žebříčku kvality v pozici nejnižší, v obchodech jsou většinou v krabicích. Jakostní odrůdová vína jsou například Müller Thurgau, Vavřinecké, Veltlínské zelené, Fnakovka. V lahvi takové to víno musí obsahovat nejméně 85% této odrůdy. Také musí mít označení vinařské oblasti, kde bylo vyrobeno. U přívlastkových vín je na nejnižším stupni Kabinet (hrozny dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti, Pozdní sběr (21 stupňů přírodní cukernatosti), Výběr z hroznů (hrozny dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti), jedná se většinou o víno těžké, vhodné pro archivaci a pro slavnostní příležitost. Výběr z bobulí se vyrábí z hroznů, (které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti), jsou velmi aromatická, bobule za teplého podzimu zvolna vyschly a zůstala v nich pouze koncentrovaná šťáva, Bodritický výběr (cukernatost zpracovávaných bobule je 32 stupňů), bobule bývají napadené ušlechtilou plísní šedou, víno je sytější barvy, medové vůně, plnější chuti. Vrcholem žebříčku jsou slámová a ledová vína. Tyto vzácná vína jsou jsou pro mnoho lidí nezapomenutelným zážitkem, pijí se z malých skleniček. Ledové víno se sklízí při teplotách nižších než -7 stupňů Celsia. Je sladké, vhodné pro slavnostní příležitosti. Slámové víno se vyrábí z pečlivě vybraných hroznů, které byly skladovány na slámě či rákosu, cukernatost moštu je až 27 stupňů.

Často se mluví o víně jako léku. Čím prospívá?

Pokud říkáme vínu lék, tak s ním i tak zacházíme. O červeném víně je známé, že tlumí srdeční příhody. Francouzi, kteří jsou velkými konzumenty, tímto neduhem trpí velmi málo. Přírodní bílé víno zase odbourává v těle tuky.

Jakou máte ve Vinocentru nabídku?

Nabízíme široký sortiment moravských vín, ale také zahraničních: Z Chille, Rumunska Makedonie, Francie, Španělska, Bulharska, Jihoafrické republiky. Co mohu nyní doporučit jsou Rumunská vína, protože některé vinice vlastní francouzští šlechtitelé. Přitom cena oproti stejně kvalitním francouzským vínům je třikrát až čtyřikrát menší.

Z domácích vín doporučujete jaké?

Dávám přednost malým vinařům, kteří dávají do svých vín více péče. Vína produkují hlavně ze svých hroznů. Příkladem kvality je pro mě vinařství Šilinek, produkci také u nás prodáváme ve velkém sortimentu.

Prodáváte také stáčená vína?

Sudové víno do přinesených obalů stáčíme od společnosti Réva Rakvice. Víno je dováženo v nerezových sudech.

Co byste ještě na závěr doporučil?

Dopřejte vínu čas. Přinesené víno z obchodu bychom měli nechat doma odstát alespoň tři dny. Uskladněte jej na nejnižším místě v ledničce, tam je ideální teplota okolo deseti stupňů. Červené před podáváním můžeme nechat mimo lednici. Po otevření lahve se víno nechává vydýchat minimálně půl hodiny, pak je mnohem lahodnější. S výběrem vína pro slavnostní menu rádi u nás poradíme.

Děkuji za rozhovor.

Olga Salonová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína