Nový život, 20.4.2006
Názory vinařů, jaká vína by se měla vyrábět na Mikulovsku, se různí
Víno podléhá také módním vlnám. Přesvědčili se o tom v neděli návštěvníci výstavy vín z Podpálaví. Nejvýše ohodnocená byla většinou vína se zbytkovým cukrem. Mnohým vinařům to vadí. Tvrdí, že budoucnost moravského vinařství je ve výrobě suchých vín. Jen tak podle jejich názoru obstojí v konkurenci s výrobci z jižních států.
Mikulovsko Názory, jaká by se měla vyrábět na Mikulovsku vína, jsou ale rozdílné. "Loňský ročník byl výjimečný tím, že bylo hodně vín z pozdního sběru. Z těch čtyři sta vzorků na letošní výstavě je velká část vín, která mají vyšší zbytkový cukr. Mně to osobně vadí a neměli bychom našeho konzumenta učit na taková vína," myslí si Pavel Mayer, který byl předsedou výstavního výboru. Říká, že mnozí výrobci mu oponují. On se však obává, že za této situace je převálcují výrobci z jižní části polokoule. "Měli bychom dávat přednost suchým vínům. Vína z jihu nemají tu svěží elegantní kyselinku, která mají vína naše. Ta jsou daleko zdravější než vína se zbytkem cukru. A na taková vína bychom měli učit konzumenta na výstavách vín," obhajoval svůj názor. Chystá se dokonce na to téma napsat knihu s Radkem Johnem, který patří mezi příznivce mikulovských vinařů a ani v neděli si degustaci vín z Podpálaví nenechal ujít. Mikulovská vinařská podoblast patří rozlohou vinic přes čtyři tisíce pět set hektarů mezi největší na Moravě. "Je to také nejkvalitnější vinařská podoblast," míní další z mikulovských vinohradníků a vinařů Petr Marcinčák. "Při dobré agrotechnice a trochu dobrém počasí vyzrají vína z Podpálaví výborně a podrží si vysokou aromatiku a pikantní svěží kyselinku," popisoval, v čem tkví kvalita tamějších vín. On sám si myslí, že vína z loňského ročníku patří k těm lepším. Mezi výrobci jsou ale v kvalitě rozdíly. "Špičku kvality táhnou na Mikulovsku velké vinařské podniky, i když původní představy takové nebyly," uvedl Pavel Mayer. Počítalo se, že větší podniky budou dělat vína nižší kvality a ve velkém množství a drobní založí svou výrobu na kvalitě. "Velké podniky dnes už ví, že z průměrným vínem nejsou schopny na trhu prorazit. Zákazník je již náročný," vysvětloval předseda výstavního výboru. Šampionem výstavy vín z Podpálaví se stal Sauvignon, pozdní sběr, společnosti Tanzberg Bavory. Odborná komise nejvýše ohodnotila z bílých vín Tramín červený, výběr z bobulí, od výrobce ZD Sedlec. Nejvyšší ohodnocení za výrobu červeného vína si odvezly Vinné sklepy Valtice za Modrý Portugal, pozdní sběr. Všechna tři vína byla z ročníku 2005.
ZDEŇKA HŘEBAČKOVÁ
Vinařské novinky do schránky