V hejtmanské vinotéce je pět set lahví

Ústecký kraj, 21.4.2006

Litoměřice - Největší vinařskou výstavu na severu Čech Vinařské Litoměřice, která se uskuteční 28. a 29. dubna, už třetím rokem podporuje hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Říká se, že jen kvůli tomu, že je velkým milovníkem vín.

Opravdu podporujete Vinařské Litoměřice jen proto, že máte rád vína?

Víno mám rád stejně jako spoustu jiných dobrot, ale nejen proto akci podporuji. Severní Čechy jsou nesprávně vnímány jako průmyslem zničený, špinavý a nepřívětivý kraj, a to nejen za hranicemi, ale i v ostatních regionech republiky. S tím nemohu souhlasit. Vždy jižní část našeho regionu je nazývána Zahradou Čech.

Máme na severu Čech opravdu kvalitní a dobrá vína? Moravané jimi pohrdají...

Na severu Čech rozhodně máme kvalitní a dobrá až výborná vína. Ve srovnání s Moravou slunečního svitu u nás není o tolik méně, ale i přesto vína z českých vinic chutnají jinak například ve srovnání s víny, pěstovanými ve slunečných oblastech u Středozemního moře.

Které víno je vaším favoritem?

Oblíbených vín mám několik, rozhodně k nim patří vína z ročníku 2000, vyrobená v Žernosekách a v Roudnici nad Labem.

Trefil jste se v minulých ročnících Vinařských Litoměřic do vítězných exemplářů? A které víno bylo fakt báječné?

Vítězný exemplář jsem už trefil a rozpoznal, jednalo se o Rýnský ryzlink výběr z hroznů 2000 z Roudnice. A to je opravdu báječné.

Jak rozsáhlou vinotéku vlastníte?

Rád rozšiřuji svou domácí vinotéku, ve které mám odhadem 500 lahví.

Proč vlastně nemáte rád pivo či pálenky?

Nelze říci, že nemám rád pivo, ale jak známo, tento nápoj mužům středního věku a sedavého zaměstnání deformuje postavu.. ale občas si pivo dám, například v létě, když sekám zahradu. Pálenky mi opravdu příliš nechutnají, s výjimkou domácí slivovice od rodiny mé manželky z Valašska.

(mse)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína