Na úrodu vinařů dohlédne koza

Rovnost - Deník Znojemska, 2.5.2006

Vína bude letos na Znojemsku výrazně méně. Rozhodnou až Zmrzlí muži

Jestli oživení staré tradice jarního vypouštění hroznového kozla do znojemských vinohradů zachrání část zmrzlé úrody vína, vinaři na Znojemsku ještě nevědí. Přesto jde podle nich o další z možností, jak propagovat na veřejnosti jejich práci.

Popice, Lechovice Zimní práce ve vinicích už skončily a na některých tratích zaznamenali vinaři až osmdesátiprocentní promrznutí choulostivých odrůd. Ztráty může vyrovnat podle nich jen příznivé počasí a v budoucnu i výsadba jiných druhů vín.

" Nejsevernější část znojemského vinařského regionu dopadla asi nejhůře. V údolích nám pomrzlo kolem osmdesáti procent vinic. Nejhůř je na tom odrůda Müller Thurgau a Veltlínské zelené. U ostatních odrůd jde asi o pětinovou ztrátu," vypočítal Josef Líbal, vinař z Horních Dunajovic.

Jinde tyto ztráty nebyly tak bolestné. " Podle posledních poznatků zatím počítáme až s třicetiprocentními ztrátami u některých méně odolných odrůd. Nejhůře na tom bude v našich vinohradech nejen " milerka" ale i Modrý Portugal. Tady počítáme jen s polovinou úrody hroznů," odhadl Roman Staněk, vedoucí vinic patřících společnosti Lechovické sklepy.

I když o uplynulém víkendu vypuštěná hroznová koza úrodu nejspíš nezachrání, oslovení vinaři ji většinou vítají.

" Spolek Přátel hroznové kozy se rozhodl každoročně lidem hned několikrát připomínat práci zdejších vinařů," potvrdil Zdeněk Čižmář, prezident spolku. Jak naznačil, jarní akci letos uspořádali podruhé a přišla skoro stovka lidí.

" Hroznová koza i se svým partnerem teď musí lízat révu a sát z ní tak dlouho, až z řezů začne kapat míza. V tom jí pomáhala nesčetná kůzlata. Jejímu partnerovi kozlovi narostly přes zimu nové silné rohy, jimiž teď trká lenochy. Právě on rozhoduje o tom, jaká bude v tom či onom vinohradě úroda," doplnil Jiří Svoboda, zakladatel spolku a jeden z těch, kteří starou tradici do znojemských vinic přinesl.

ANNA ČERNÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína