Lahve kvalitního vína mohou i vydělat

Hospodářské noviny, 14.6.2006

Máte doma lahve známkového vína Sauvignon ročník 1997?

Buďte na ně velmi opatrní. Cena tohoto vína za několik málo let vzrostla na více než trojnásobek původní ceny. Důvodem byla nejen samotná kvalita tohoto ročníku, ale i ocenění na mezinárodních soutěžích známkových vín. Nákup vína se tak může stát i investicí. Je třeba ale pamatovat na řadu faktorů.



Skladování

Dokonalého dozrání vína je možné dosáhnout pouze v optimálních podmínkách. Těmi jsou konstantní teplota v rozmezí 10 až 12ř C, vlhkost mezi 80 až 90 procenty a žádné světlo. Lahve je třeba skladovat v horizontální poloze a minimálně s nimi manipulovat. Správný sklep se pozná podle toho, že se v něm vyskytuje ušlechtilá černá plíseň. V takovém sklepě se vínu daří nejlépe.

Jen málokdo má takové prostory, které jsou optimální ke skladování vína. Lidé, kteří nemají kde své oblíbené značky skladovat, mohou využít některých z privátních archívů. Cena uskladnění záleží na velikosti boxu a pohybuje se od 300 do tisíce korun ročně. Víno by přitom mělo zrát alespoň pět let. Za tu dobu cena lahve koupené například za 150 korun vzroste minimálně o sto korun.



Jaké víno vybírat

Aby investor co nejvíce snížil rizika z případné ztráty, je nutné vědět, jaké víno vybrat, kde ho skladovat. Víno vhodné k archivaci by mělo mít dobrou tendenci zrání. Mezi osvědčené tuzemské značky patří kupříkladu Rulandské šedé, Veltlínské zelené či Frankovka.

U vína s dobrým potenciálem platí, že zájemce by měl vlastnit alespoň deset či patnáct kartónů. Počáteční investice se pak u tuzemského vína většinou pohybuje okolo dvaceti tisíc korun.

Víno by přitom mělo pocházet z osvědčených vinic, nedoporučují se aromatické odrůdy. Faktorů, které musí zájemce brát v úvahu, je však mnohem více.

Nechat si poradit

Při koupi vína platí základní pravidlo - pokud člověk nepatří mezi znalce, měl by si rozhodně nechat poradit. Obecně by lidé měli sledovat reference, odborný tisk a jeho předpovědi pro jednotlivé odrůdy.

Nemalou roli hraje i počasí a potenciál ročníku. Je třeba mít na paměti, že kvalitní víno k archivování se nedá koupit v supermarketu, ale přímo u vinaře, případně ve specializovaných vinotékách.

Důležitým rysem archívního vína je, že jeho cena prakticky nemůže klesat. Při správném dozrávání dochází ke zvyšování kvality vína, a tím také cena. Při ukončení dozrávání pak začíná pozvolné stárnutí vína, kdy se jeho chuť a kvalita již nezvyšují, avšak cena nijak neklesá.

Průměrná spotřeba vína na osobu v Česku se pohybuje mírně pod dvaceti litry ročně. Potěšitelné je, že tento ukazatel pozvolna narůstá. To je jen další argument k tomu, že nákup lahví kvalitního archívního vína nemusí být pouze koníčkem, ale i investicí. Lidé by ale měli mít na paměti, že investiční riziko je značné.

Radek Šalanda


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína