Vinařské stezky lákají cyklisty

Právo, 13.6.2006

Je to skoro jako turistická pohádka: na kole se projedete příjemnou krajinou jihovýchodní Moravy, a když budete chtít, zastavíte se v kterémkoli ze stovek tamních vinných sklípků.

Příjemnou představu teď znovu převádějí do praxe stovky cyklistů, téměř čtyři stovky vyznavačů bicyklu zahájily v sobotu v Uherském Hradišti novou sezónu putování po moravských vinařských stezkách.

"Pro zahájení sezóny volíme vždy jiný region. Chceme tak cyklistům představit specifika dané oblasti," uvedl Juraj Flamik z Nadace Partnerství, která patří mezi koordinátory rozvoje moravských vinařských stezek. Každá z devíti vinařských oblastí na jihu Moravy má svoji vlastní stezku, uherskohradišťská je vyznačena fialovou barvou.

Čtyřiasedmdesát kilometrů dlouhá trasa vedoucí Uherskohradišťskem je mezi moravskými vinařskými stezkami zřejmě fyzicky nejnáročnější, z Uherského Hradiště po ní lze dojet až do Znojma.

Podle odborníků je právě na Znojemsku a na Břeclavsku zájem vinařů o účast v projektu vinařských stezek výrazně vyšší než v okolí Uherského Hradiště, kde převažují drobní malovinaři. Ti se vínu věnují především jako svému koníčku ve chvílích volna.

Aby mohli víno oficiálně prodávat, museli by se také zaregistrovat. Tomu se většina brání, víno raději prodává "pokoutně" svým známým, a nestojí proto o zviditelňování ani o zařazení do projektu vinných stezek. "Situace se ale i tady pomalu zlepšuje," vypozorovala koordinátorka projektu Moravské vinné stezky Anna Čarková.

"Turisté si jen nesmí myslet, že jsou tady pořád otevřené všechny sklípky. Když ale vědí, že na Slovácku stráví dovolenou nebo tudy budou třeba jen projíždět na kole, není problém jim pobyt ve vinném sklípku v předstihu zprostředkovat," poznamenal místostarosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský.

Moravské vinařské stezky jsou dlouhodobým projektem rozvoje vinařství a turistiky na jižní Moravě. Síť stezek je nyní dlouhá 1200 kilometrů a spojuje už téměř tři stovky obcí a měst. "Potřebovali bychom ještě zvýšit bezpečnost těchto stezek. Místy vedou po silnicích, to nepovažujeme za vhodné," řekl Juraj Flamik z Nadace Partnerství.

Marek Tvrdoň



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína