Pití je má práce

Ring, 27.6.2006

Ne každý má to štěstí, aby pro něj práce byla zároveň i koníčkem. Jedním z vyvolených je LIBOR NAZARČUK (35) z Břeclavi, který při výběru povolání spojil příjemné s užitečným a stal se degustátorem vín.

Mít v náplni práce ochutnávání a hodnocení vína připadá mnohým z nás lákavé, tato profese je však mnohem náročnější, než se zdá. "Kdo chce posuzovat víno, musí trénovat a rozvíjet své smyslové orgány. Zároveň je stejně důležité své smysly šetřit. Proto například nesolím, nekořením, nekouřím, ani nepiji kávu. A před degustací si musím odpustit i některá jídla," popisuje úskalí své práce trojnásobný mistr České republiky a držitel mnoha dalších ocenění. Je také nutné mít odpovídající vzdělání spočívající v degustátorských zkouškách.

Sám jako jeden z prvních v České republice složil mezinárodní degustátorské zkoušky platné v celé Evropě. Původně se přitom živil novinařinou a o víně jen psal. Dnes mimo jiné provozuje dvě vinotéky, vede malou vinárnu, podílí se na výrobě vín a školí personál restaurací.

Pokud se domníváte, že degustátoři jsou více ohroženi potenciální alkoholovou závislostí, Libor Nazarčuk vás vyvede z omylu. "Je tomu právě naopak. Když člověk pracuje s vínem pravidelně, naučí se ho požívat tak, aby mu bylo jen ku prospěchu a neubližovalo jeho zdraví. Při degustaci se navíc víno nepije, po posouzení se vyplivne."



Rodina neprotestuje

Manželka Šárka, ani rodina Libora Nazarčuka proti jeho rozhodnutí stát se sommelierem námitky neměly. "Nikdo neprotestoval. Naopak mi doporučovali, abych se tomuto oboru věnoval, hlavně tchán, renomovaný vinař. Ostatně celá naše rodina pochází z jižní Moravy a tady máme všichni k vínu blízko." Čeho se máme podle něj držet, nechceme-li při výběru vína sáhnout vedle? "Člověk by si měl uvědomit, při jaké příležitosti bude víno pít, co od něj očekává a k čemu a kdy jej hodlá podávat. Je rozdíl, zda se chystáme otevřít láhev ještě ten den večer, nebo ji chceme uložit do archivu či věnovat někomu blízkému jako dárek." Podat stručný návod na to, jak poznat kvalitní víno, není podle něj možné. Bylo by to téma na celou knihu. I pro něj je prý víno celoživotním a nikdy nekončícím předmětem studia.

-Úspěch sklízí také při sabráži neboli odsekávání zátky ze sektu.

-K vínu má blízko i manželka Šárka.

-Libor Nazarčuk se degustování věnuje už patnáct let.


KATEŘINA HALLOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína