V pivařské baště přibývá znalců vína

Moravskoslezský deník, 11.7.2006

Dvě deci vína denně nikomu neuškodí, doporučuje kardiolog ze sdružení K.

Ostrava a víno? podivují se dodnes mnozí, kteří jsou přesvědčeni, že k Ostravě a severní Moravě stále patří spíše pivo a štamprle něčeho ostřejšího. Přestože tím nejtypičtějším pro zdejší kraj je stále orosený půllitr, " pivařskou baštu" České republiky pomalu, ale jistě dobývá víno.

Dva roky po vstupu do Unie se ukázalo, že Čechům víno chutná. Za posledních deset let stoupla roční spotřeba na 17,6 litrů a prognózy tvrdí, že v roce 2010 bychom mohli vypít až třiadvacet litrů. Průzkum také odhalil, že vínu lidé stále moc nerozumějí, přestože doby, kdy ho rozlišovali pouze na bílé a červené, jsou dávno pryč.


Na Ostravský kahan se dodnes vzpomíná

" Víno je tady stále oblíbenější," potvrzuje Martin Křístek z občanského sdružení K. A. H. A. N. ( Klub amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů), které vzniklo před čtyřmi lety v Dolní Lutyni.

Tehdy se pět přátel, milovníků kvalitních vín, rozhodlo šířit po severní Moravě a Slezsku dobré jméno dobrého moravského vína. A tak trochu z recese převzali název kdysi nepříliš chvalně známého vína. Kdo by si nepamatoval svého času tolik populární Ostravský kahan?

" Kahan jsme u nás dělali více než dvacet let. Přestože jeho výroba byla před pár lety ukončena, byla to oblíbená značka a lidé na něj dodnes stále vzpomínají," tvrdí Šárka Pawlasová z Moravských vinařských závodů Hukvaldy. " Byla to vína pro zdejší lidi," shodují se pamětníci.

Moravské vinařské závody Ostrava, nyní s. r. o. Hukvaldy, mají v tomto kraji dlouholetou tradici. Historie podniku se datuje již od roku 1929, kdy byly v Ostravě otevřeny vinné sklepy bratří Rothů. V současnosti patří Moravské vinařské závody k nejvýznamnějším výrobcům na českém trhu a setřásají ze sebe nálepku výrobce Kahanu, Bohatýra, Kardinálu, Hukvaldského hradního či neméně proslulého Fojtského, což byla směs ovocného a révového vína, které ještě před patnácti lety okupovaly regály většiny obchodů.


Na Hukvaldech dozrává archivní víno

V roce 1971 byly dobudovány vinné sklepy na Hukvaldech, založené v polovině 16. století biskupem Vilémem Prusinovským, které dodnes dýchají tajemnou atmosférou někdejších časů. Zatímco dříve se tu vyráběl právě již zmíněný Kahan a Fojtské a víno se sem dováželo v cisternách, v posledních letech tu dozrávají především kvalitní archivní vína řady Seneca a zahraniční vína - ze Slovenska, Maďarska a Chile. Zrání a školení vína ovlivňuje místní příznivé mikroklima. Ve zdejších sklepích je uloženo až 170 tisíc lahví. Kromě archivních vín produkují vinařské závody v Ostravě také vína špičkové řady Herbarium Moravicum.

Dnes obhospodařují kolem 250 hektarů vinic a výroba vína se tak postupně stále více přesunuje z Ostravska na jižní Moravu do Hrušovan nad Jevišovkou. " Před třemi lety jsme vysadili 69 hektarů vlastních vinic. Vína ročníku 2005 jsou již první z naší vlastní panenské sklizně," říká s náležitou hrdostí v hlase šéf výroby Milan Kocmunda. Dlouholetá tradice ostravského producenta vín se tak pomalu, ale jistě chýlí ke konci. " Je to škoda, vinařské závody tu měly tradici, ale na severní Moravě nejsou vinohrady. Víno se tu sice pěstovat dá, ale pouze jako koníček. Podnik si to už z hlediska konkurenceschopnosti nemůže dovolit," tvrdí Kocmunda.

S oblíbeným tradičním Ostravským kahanem se však pamětníci ještě setkají. " Ještě než tady skončíme, určitě uděláme poslední " rozlúčkovou" šarži," slibuje Kocmunda, který pochází z vinohradnické rodiny z jižní Moravy. A co pije, když je v Ostravě? " Rozlévané bych si nikdy nedal - a dobrou sedmičku? Záleží na tom, s kým a jaká je společnost," směje se.


Ostravští vínobuditelé šíří v kraji lásku k vínu

O stoupající oblibě vína v regionu svědčí i jediná mezinárodní vinařská přehlídka známkových vín v Moravskoslezském kraji Cuvée. Jejím organizátorem je právě sdružení ostravských milovníků vína K. A. H. A. N. " Jako kardiolog říkám i svým pacientům, že dvě deci vína denně jim neuškodí," říká zakládající člen Martin Křístek. Ten jako vyškolený degustátor a milovník " nápoje bohů" také ví, že každé víno má svou pravou chvíli, okamžik, kdy chutná nejlépe. Pro současné horké dny například doporučuje růžové víno, příjemně vychlazené na osm stupňů Celsia.

Odpověděli jste správně? Správná odpověď na otázku z minulého týdne: Hrčavu dělí od Staroměstského náměstí vzdušnou čarou přesně 325 kilometrů. Vylosovaní výherci: Milan Václavík - Bohumín, Jana Bláhová - Karviná a Václav Sasen - Havířov. Informace o převzetí výhry na tel. 596 176 579.


JITKA HRIVŇÁKOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína