Mikulovští vinaři pozvali turisty do sklepů

Rovnost - Deník Břeclavska, 17.7.2006

Mikulovští vinaři se rozhodli zpestřit turistům jejich pobyt na Moravě.

V sobotu pro ně připravili putování Mikulovem od sklepa ke sklepu.

" Je to příjemné. Můžeme si nejen nakoupit víno, ale zároveň se pobavit," říkali návštěvníci, kteří přijeli z Prahy. " Myslím si, že tento způsob vinařské turistiky získá větší popularitu než organizované zájezdy. Člověk si sám může vybrat, do kterého sklepa se podívá. To nám vyhovuje," dodávala žena, která si právě pochutnávala na skleničce bílého vína.

Návštěvníci se mohli podívat do klasických vinných sklepů, ale pokochat se také historií ve sklepení pod mikulovským zámkem. " Určitě je to jedna z forem, jak víno nabídnout a prodávat. A zároveň pro turisty, kteří u nás tráví dovolenou, obohacení jejich programu," myslí si mikulovský vinař Antonín Procházka. I on v sobotu vysvětloval turistům, jak se víno vyrábí, kde zraje, jakou péči mu musí dát, aby mohli ochutnávat kvalitní mok. " Lidé chtějí vidět klasický sklep. Mnozí ještě ve vinném sklepě nebyli. Ti, co to znají, posoudí, zda je sklep dostatečně čistý, vybavený, jakou má úroveň a z toho pak mohou usuzovat i na kvalitu vína," vysvětloval vinař, který se tomuto oboru věnuje už čtyřicet let. Úroveň konzumentů vína podle něho hodně stoupla. " Dříve víno lidé posuzovali podle ceny. Dnes hodně zákazníků na cenu nehledí. Chtějí něco extra, něco kvalitního. Požadavky konzumentů se hodně zvýšily," říkal Procházka.

Vedoucí Turistického informačního centra v Mikulově, které akci vinařům pomohlo propagovat, doufá, že místní vinaře neodradí menší účast. " Naplánovali si ještě otevření sklepů v prosinci a vznikly i návrhy pořádat další vinařské akce," řekla Marcela Koňáková. Podle vinaře Jiřího Ondráčka však hned napoprvé velké davy nečekali.

" Je to začínající tradice. Večer ji završíme zpěvem lidových písniček v zámecké zahradě, ty k vínu patří," sděloval v sobotu v podvečer Ondráček. Podle něho má Mikulov typickou vinařskou kulturu a zajímavou historii. " Musíme se je ale naučit turistům nabízet," vysvětloval při svíčkách ve sklepení pod mikulovským zámkem, které má již sedm let pronajaté pro vinařské účely. " Dýchá tu na nás historie. Sklepení se budovalo před čtyřmi sty lety. Vedla z něho sedmikilometrová úniková chodba až do rakouského Falkensteinu," sděloval zvídavým návštěvníkům.

(zh)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína