Znojemská galerie veltlínů: moravská vína bodovala

Televize ČT1, 1.8.2006

Ve Znojmě se dnes degustovalo víno a konkrétně Veltlín zelený, který je jednou ze specialit Znojemska.

80 vzorků z Česka, Slovenska a Rakouska přijelo hodnotit 16 znalců vína. V září se potom celá přehlídka s názvem znojemská galerie veltlínů představí i veřejnosti.


Přehlídku s názvem znojemská galerie veltlínů, uspořádali vinaři ze Znojemska letos už po čtvrté. Víno, kterému se v této oblasti daří lépe než kdekoliv jinde, si to podle nich rozhodně zaslouží.


Vilém Kraus, odborník na víno:

Potěší nejvíce lidi, kteří pijí víno rádi, a pijí ho, tak aby to vyhovovalo jejich zdraví. To znamená, málo ale pořád.


Na druhou stranu ale právě veltlín může dosáhnout i nejvyšší kvality. Dá se z něj totiž udělat prakticky cokoliv. Od běžného stolního vína přes vína přívlastková až po ledová vína a sekty. Jeho kvality jsou známé i v zahraničí.

Nicolas Butler, degustátor:

Byl jsem dnes překvapen tou rozmanitostí stylu vašeho veltlínu. Máte jak velmi tradiční vína tak i velmi moderní a to má určitě naději na velký úspěch.


Nicolas Butler je tak zvaný létající vinař. Po celém světě totiž nakupuje ta nejlepší vína pro bohaté klienty především z Velké Británie a Austrálie. Česká vína má rád. Podle něj jsou rozhodně srovnatelná se zbytkem světa.


Nicolas Butler, degustátor:

V moravských bílých vínech je bohatost a síla a hlavně víno má jiný výraz než jinde. To je přesně to, co se mezi odborníky cení.

Prezentovaná vína budou moct ochutnat i běžní návštěvníci znojemského Louckého kláštera. Ochutnávka všech vzorků je naplánovaná na 1. září.

Barbora Telferová


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína