Vinaři opouštějí korek

Lidové noviny, 2.8.2006

Cena korku roste, do pěti let bude mít polovina lahví vína umělou zátku



Čeští vinaři stále častěji používají pro zátkování lahví umělé korky. Důvody jsou jednoznačné -korku je nedostatek a jeho cena je vysoká.

"Háje korkových dubů, z jejichž kůry se špunty vyrábějí, jsou vydrancované," prohlásil prezident Českomoravského svazu vinařských podniků Antonín Šťastný s tím, že cena korku tudíž každým rokem roste.

"Zatímco kvalitní korkový špunt se pohybuje okolo čtrnácti korun, cena sice kvalitního, ale plastu, je poloviční," upřesnil Šťastný.

Nedostatek korku je podle něj způsoben prudkým nárůstem nápojářského průmyslu v posledních letech. "Spotřeba vína roste na celém světě a zásoby korku ji nestíhají pokrýt," zdůraznil Šťastný.

Podobně se vyjadřuje také tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček. "Náhrada klasických korků za ty umělé je celosvětový trend," prohlásil.

Ze statistiky vinařů vyplývá, že zatímco před pěti lety se umělé zátky na vína v České republice vůbec nepoužívaly, nyní už má umělý korek asi čtvrtina vín. "Do pěti let by to mohla být tak polovina, podíl se bude stále zvyšovat," odhaduje například Šťastný.

Podle expertů na víno však mají umělé korky kromě nižší ceny i další výhody. "Ty kvalitní lépe udržují aroma ve víně," konstatoval Ivan Váňa z Českého vinařství Chrámce, který zároveň tvrdí, že "umělá hmota je sice méně vinařská než typické korky, ale lidé si zvykají".

Tajemník Cechu českých vinařů Stanislav Rudolfský přidává další výhodu. "Eliminuje vady, které může způsobit korek," tvrdí Rudolfský. Mnohdy totiž podle něj může víno špatným korkem načichnout a nebo se úplně zkazit.

Kromě zátek z umělé hmoty se ale využívají na zašpuntování vína také skleněné uzávěry.


Jen špičková vína si udrží klasické korkové uzávěry

"Skleněné zátky se hodně používají v Rakousku, jejich cena je srovnatelná s kvalitním korkem," poznamenal Rudolfský s tím, že sklo ale na rozdíl od korku víno definitivně uzavře a víno takzvaně "nemůže dýchat".

"O tom, co je lepší uzávěr, se budou vést nekonečné spory, vše má ale svá pro i proti," uvedl Rudolfský. V jednom se ovšem tuzemští vinaři stoprocentně shodnou. Drahá vína si podle nich klasické korkové špunty určitě udrží. "Špičková vína se nikdy nebudou zátkovat umělou hmotou," uzavřel vinař Ivan Váňa.


Výroba korkové zátky trvá desítky let

Korek získávají výrobci z kůry korkového dubu. Oloupaná kůra se vysuší a napaří, aby měla rovný povrch. Poté se dává do lisu, který vytvaruje korek do konečné podoby zátky. První sklizeň kůry lze provést až 25 let od zasazení stromu. Poté se sklízí každých devět let. Teprve až třetí sklizeň přinese opravdu kvalitní korek.

PETRA HORČICOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína