Co kyselinky, chlebovina nebo síra?

Mladá fronta Dnes, 3.8.2006

Znalci včera v pardubickém hotelu Zlatá štika hodnotili stovky vín



Má víno správnou barvu? Co kyselinky, chlebovina nebo nepříjemná pachuť síry? Byla chuť vyvážená, nebo převládaly nepříjemné tóny? Jaký má víno dozvuk?

Se všemi těmito otázkami se včera prali porotci v rámci Pardubického festivalu vína.

V sále hotelu Zlatá štika bylo po celý den nezvykle ticho a vládla v něm atmosféra, která ve městě, jež symbolizuje perník, dostihy a pivo, není často k vidění. Odborníci přikládali sklenky s vínem k bílému ubrousku, aby zhodnotili barvu, víno ve skleničkách mírně roztáčeli, aby mohli posoudit vůni, a nakonec ochutnali i samotný vzorek.

Pak se museli rozhodnout, jak je víno kvalitní a anonymní vzorek, u kterého neznali původ ani neviděli etiketu, ohodnotit. "Většina z přihlášených vzorků jsou domácí mladá vína ročníku 2005. Moravští vinaři totiž většinou už starší ročníky nemají. Pokud se totiž ukáže, že dokázali vyprodukovat skutečně kvalitní víno, nejsou schopni poptávku uspokojit a produkci rychle prodají," řekl organizátor festivalu Jiří Lejhanec.

Mezi více než 380 hodnocenými víny bylo i několik zahraničních. Prim však hráli domácí vinaři. Odborníci se shodovali v tom, že ročník 2005 přinesl kvalitní vína. "Mě zaujal například muškát moravský od vinařů z Lechovic nebo některá veltlínská zelená," uvedl Lejhanec.

Šampionem letošní soutěže se nakonec stal Sauvignon z vinařství Tanzberg, které patří bývalému řediteli Novy Vladimíru Železnému. "Brilantní barva jarní slunce, ve vůni letního jablka a rašící výhonky jarních bylinek, komplexní plná chuť, harmonická, dobře strukturovaná. Výjimečná architektura vína, nádherné medově - nektarové doznívání chuti. Víno před vrcholem, budete ho obdivovat i za dva roky," charakterizoval vítězné víno předseda poroty - slovenský odborník Fedor Malík.


(tum)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína