Starostové: Zákaz pití je u cyklistů nesmysl

Slovácké noviny, 3.8.2006

Obce se zlobí, vinařské stezky ztrácejí význam

Nulová tolerance alkoholu v krvi cyklistů je nesmyslem, který mimo jiné ubírá na atraktivitě vinařským cyklostezkám. Přesně to si o novém silničním zákoně myslí starostové slováckých obcí, kterými zmíněné trasy procházejí. Se současným stavem se proto nehodlají smířit a i nadále navrhují stanovit pro jízdu na bicyklu mírnější pravidla.

Představitelé obcí, které protínají vinařské cyklostezky, považují nové ustanovení vůči cyklistům za nevyváženě diskriminační. Nákladně budované cyklokomunikace totiž podle jejich názoru ztrácejí na atraktivitě a významu. "Postihovat cyklisty za alkohol v krvi je nesmysl. Tolerance by v tomto případě pro ně měla rozhodně existovat," míní třeba hlucký místostarosta František Rybnikář. Za současné situace podle něj není důvod nákladně budovat cyklostezky kolem míst, která jsou zajímavá právě kvůli možnosti ochutnat regionální vína. Podobný názor má i starosta Boršic Petr Matoušek. "Nějaká tolerance by pro cyklisty měla být stanovena. Cyklostezky byly na vinařských trasách přece budovány záměrně, aby se turisté mohli rozptylovat také ve vinných sklípcích," míní Matoušek. Že nový zákon není v pořádku, tvrdí také starosta Vlčnova Jan Pijáček. "Cyklista jede průměrnou rychlostí kolem dvaceti kilometrů za hodinu a své okolí ohrožuje rozhodně méně než šofér auta řítícího se stokilometrovou rychlostí," kroutí starosta hlavou. Silniční zákon by pak podle něj musel vyžadovat nulovou toleranci od všech účastníků silničního provozu, tedy i od chodců. "Opilý chodec je pro jedoucí automobily mnohdy větším nebezpečím než cyklista, který si dá dvě piva nebo pohárek vína," konstatoval Pijáček. Vedoucí dopravního inspektorátu v Uherském Hradišti Josef Hnilička je však nekompromisní: upozorňuje, že zákon jasně stanovuje, co je za jeho hranicí. "Cyklostezka je stejná komunikace jako všechny ostatní, takže silniční zákon platí i pro její uživatele," konstatoval včera Hnilička rezolutně. Dodal, že požití alkoholu před jízdou na bicyklu policisté nemohou postihovat na místě blokovou pokutou.

"Policista takový přestupek musí zdokumentovat a předat k řešení správnímu orgánu," podotkl vedoucí dopravního inspektorátu. Na to, zda se bude zákon v nejbližší době měnit, mohou mít největší vliv čeští poslanci. Podle uherskohradišťského zákonodárce Antonína Sedi by kontroverzní norma dříve či později novelizována být měla, a tak bude možné některá příliš přísná ustanovení zmírnit. "Já sám jsem cyklista, a myslím si, že zákon by určité množství alkoholu v krvi při jízdě na kole tolerovat měl. Rozhodně se proto chystám do novely zasáhnout a tuto myšlenku podpořit," potvrdil včera Seďa.

PAVEL BOHUN


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína