Než uložíte první láhev do vinného sklepa

Hospodářské noviny, 19.9.2006

Má-li se "obyčejný" sklep proměnit ve vinný, musí splňovat několik požadavků.

Zajistit zde přítmí a klid není velký problém. Víno ale vyžaduje i stálou teplotu (ta by však nikdy neměla klesnout k bodu mrazu) a odpovídající vlhkost kolem pětašedesáti až osmdesáti procent. Trefit se právě do těchto čísel není jednoduché. Nejprve byste měli určitý čas - nejlépe celý rok - věnovat měření a sledování. Je to lepší než přijít o několik lahví cenného a kvalitního vína.

Pokud však váš sklep nemá ty správné podmínky, neztrácejte naději. Někteří vinaři to řeší tím, že láhve ukládají do slámy či písku (působí jako izolant). Víno proto tolik netrpí střídáním teplot. Také do vinného sklepa si můžete - podobně jako do bytu - pořídit vinotéky.

Jestliže vlastníte sklep vhodný k vytvoření domácí vinotéky, stačí si nakoupit stojany, do nich umístit láhve, jednou za rok je obrátit (jak doporučují vinaři) a pak už si jen vychutnávat ušlechtilý nápoj.

Pozor ovšem při výběrů stojanů. Na trhu jich najdete spoustu - od jednoduchých dřevěných až po zdobené kovové. Spíš než na krásu ale hleďte na správnou konstrukci. Jedna ze základních pouček totiž říká, že víno musí ležet ve vodorovné poloze tak, aby byl korek stále ponořený a nevysychal. Jinak se do láhve dostane vzduch, který podpoří tvorbu octových kvasinek. Ty mohou chuť vína zničit podobně jako mráz.

Některé prodávané stojany však mají patra nikoli vodorovná, ale šikmá. Při vysokém sklonu by nemusela být korková zátka ponořená ve víně a výsledný efekt bude stejný, jako když skladujete láhev ve svislé poloze.

Pečlivý výběr je však nutný i při nákupu vína určeného k archivaci. "Vína, která koupíte v obchodech či vinotékách, jsou takzvaně hotová, tedy k okamžité konzumaci," říká someliér Jaroslav Holub.

Tím se Česká republika liší například od Francie, kde se prodávají vína mladá. U nich se doporučuje, aby určitou dobu dozrávala, a tím získala tu správnou chuť. "Chce-li si v tuzemsku člověk pořídit víno určené k dlouhodobé archivaci, měl by se obrátit přímo na vinaře," radí Jaroslav Holub. Ale i tak by se nápoj neměl nechat zrát déle než deset, patnáct, maximálně dvacet let. Potom už se kvalita spíš ztrácí, než zvyšuje. Zvyky v některých rodinách, kdy se novorozenci věnuje láhev vína, která se pak otevře při jeho svatbě za třicet let, jsou podle Jaroslava Holuba spíš jen gesta. Požitek z dokonalé chutě a vůně se dostaví málokdy.

(ma)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína