Hrozny jsou sladší, ale je jich mnohem méně

Slovácko, 19.9.2006

Pěstitele navíc čekají problémy s odbytem vína

Vinařská sezona je v plném proudu a pěstitelé už vědí, jaká bude.

Shodují se, že letos se počasí plné extrémů postaralo o vyšší kvalitu, ale nižší kvantitu. "Ve srovnání s jinými lety je vysoká cukernatost. Devatenáct stupňů na půli září, kdy bývá kolem patnácti, je hodně. Bude ale zato o třetinu nižší výnos," uvedl vinař Josef Polách. Vysoká sladkost je podle něj způsobena vysokými teplotami v červenci. Naproti tomu v srpnu se vinaři mohli kvůli vydatným dešťům obávat plísní a hniloby. Ta kvůli nutnosti dodržení ochranných lhůt u postřiků postihla spíš rané odrůdy. Někteří je raději nestříkali, ale posbírali. "Výskytu hniloby a plísní je dnes možno zabránit. Díky tomu není situace tak zlá," řekl Polách, podle nějž úrodu zachránilo také slunečné září. Pěstování vína se však ani v regionu neobejde bez problémů. Tím největším jsou podmínky, za nichž se moravští a čeští vinaři snaží prosadit na trhu. "Víno nevyrábím, protože se mi to nevyplatí. Raději prodávám hrozny," shrnul další z vinařů Pavel Zigáček. Jejich situaci chce nastínit na jednání evropských států v Bruselu i ministryně zemědělství Milena Vicenová, která navštívila Hodonínsko. "S pěstiteli jsme si ujasnili pozici našeho vinařství na trhu v době, kdy sem přicházejí levná nekvalitní vína," řekla.


BLANKA JELÍNKOVÁ







Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína