Zítra začíná jubilejní desátý ročník Vinohradského vinobraní

Právo, 21.9.2006

Zítra ožijí pražská náměstí Jiřího z Poděbrad, Míru a Karlovo Vinohradským vinobraním.

V rámci jubilejního desátého ročníku originální oslavy dobrého vína a skvělé nálady se na nich do konce víkendu představí řada historických skupin, kejklířů či řemeslníků. Bezpochyby atraktivní událostí bude nefalšovaný rytířský souboj na koních. Vůbec poprvé se dramaturgie Vinohradského vinobraní rozšiřuje o filmový festival o víně v kině Aero. Program akce korunují večerní koncerty populárních interpretů. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se postupně představí Ondřej Brzobohatý se skupinou Bůhví, nejmladší domácí rocková kapela Nevím, Petr Bende a Gába Al Dhábba a zejména skupina Support Lesbiens, která si pro své vystoupení našla čas jen pár dní před vydáním nové desky. Vstup je již tradičně po celý víkend zdarma.

Program desátého Vinohradského vinobraní odstartuje v pátek v pravé poledne ve Vinici na Gröbovce. Bubeníci v dobových kostýmech vybubnují příjezd zakladatele zdejší vinařské tradice -císaře Karla IV. s chotí Annou Svidnickou. Sám císař zde vyhlásí královský výnos o vinařství a poté za účasti patrona vinařů - svatého Václava a bohaté družiny dojde ke slavnostnímu vylisování prvních hroznů.

V neděli se slavnosti přesunou na Karlovo náměstí, kde bude program pokračovat. Opět se dostaví císař s manželkou, uskuteční se rytířská klání a bude připravena řada atrakcí pro děti.

(zr)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína