Vinobraní Ročník 2006 si pamatujte!

Mladá fronta Dnes, 7.10.2006

Tropický červenec, deštivý srpen, krásné babí léto. POČASÍ VINAŘŮM NAHRÁLO takřka dokonale. A to jak v Česku, tak i na vinohradech největší vinařské velmoci: ve Francii. Ročník 2006 by tedy mohl být velmi zajímavý.

Francouzský herec Pierre Richard tvrdí: "Neznám nic krásnějšího, než je pohled na podzimní vinici." Známý vinař se nejprve zamiloval do krajiny Languedoku a pak i do pěstování zdejších vín. Tu vášeň sdílejí i jeho krajané a filmoví kolegové Gérard Depardieu, Luc Besson, Jean-Luc Trintignant, Christopher Lambert. Všichni vlastní ve Francii vinice. Stejně jako Francis Ford Coppola nebo Bob Dylan v Americe, herec Sam Neill na Novém Zélandě, Olivia Newton-Johnová v Austrálii či zpěvák Sting v Toskánsku... A rodina slavných vinařů se stále rozrůstá. Víno totiž dál dobývá planetu. Pro stále víc lidí představuje pití kvalitních vín obrovský zážitek. Vyznat se v nich je v módě.

Vinaři se vracejí k tradicím a zároveň využívají ty nejnovější technologie nejen ve sklepích, ale i při pěstování vína. O výsledné kvalitě se totiž čím dál víc rozhoduje už na vinici: při zakládání vinohradů, při péči o révu, ale i při sklizni. A ta právě vrcholí.

Vinaři v Čechách i na Moravě se shodují, že přes extrémy, jež letos předvedlo počasí, se dá očekávat velmi zajímavý, ne-li skvělý ročník. Úroda bude sice nižší, než je průměr - mohou za to vysoké mrazy začátkem roku - zato velmi kvalitní.

Jak řekl tajemník Svazu vinařů Martin Půček, cukernatost je vynikající - hrozny dosahují až 20 stupňů, což odpovídá přívlastkovým vínům. "Bobule se v srpnu vlivem dlouhotrvajících dešťů krásně nalily vodou a celé září navíc svítilo slunce. V hroznech se nastartovala fotosyntéza, čímž výrazně stoupla cukernatost."

Vína by tak mohla být plná a extraktivní (hutná, bohatá), teď už záleží hlavně na práci vinařů. Sklidit dřív? Nebo později? Jaké metody zrání zvolit? Takových otázek jsou stovky. Výroba vína je obrovská alchymie. Na rozhodnutí a odvaze profesionálů bude záviset i kvalita vín v nejostřeji sledovaném regionu - v Bordeaux. Tady vývoj sezony vypadal na velký ročník, ale zářijové deště zkomplikovaly sklizeň.

Philippe Blancová, ředitelka zámku Bechevelle v St. Julienu, řekla časopisu Decanter: "Správná rozhodnutí budou letos odměněna."

RADANA VÍTKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína