Letošní víno? Nejlepší za 60 let

Nedělní svět, 8.10.2006

Vinaři, kteří zahájili sklizeň úrody hroznů, se dočkali příjemného překvapení.

Cukernatost bobulí, jež je rozhodující pro kvalitu vína, je letos díky příznivému počasí mimořádně vysoká. Dokonce tak vysoká, že producenti vína mají nejlepší výchozí pozici za posledních šedesát let. "Letošní ročník je výjimečný, zřejmě bude nejlepší od roku 1947," pochvaluje si ředitel společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner. Firma začala v tomto týdnu sklízet bílou odrůdu Müller Thurgau, která má podle prvních měření průměrnou cukernatost kolem 23 stupňů, z některých ploch i vyšší. Tak vysoká hodnota už nespadá do kategorie jakostních vín, ale přeskočila i zařazení kabinet a může se chlubit přívlastkem pozdní sběr. Sklizní těchto hroznů vinaři obvykle končí sběr ve druhé polovině října. "Víno bude letos lahodné a aromatické," předpovídá Vajčner. Kvalitě hroznů podle něj pomohla červencová tropická vedra a nejteplejší září za poslední dvě desítky let. "V zimě jsme měli obavy o poničení keříků tuhými mrazy, v srpnu nás děsilo chladné počasí. Ale rozhodující je září a to se letos povedlo," řekl šéf Znovínu. Radost mají i vinaři v Čechách, a to i přesto, že tam nejsou tak vhodné klimatické podmínky jako na Moravě. Například v oblasti pod horou Říp dosahuje odrůda Müller Thurgau cukernatosti 21 stupňů, což ji už na začátku sklizně řadí do kvality kabinetního vína. "Některá jakostní vína budeme nabízet v kvalitě kabinetu," říká Roman Marek z Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem.

ker

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína