Prezident sklidil, co zasadil

Mladá fronta Dnes, 18.10.2006

Václav Klaus s manželkou Livií včera přijeli do Mostu podívat se na vinnou révu, již sami zasadili.

Z prezidenta Václava Klause a jeho manželky Livie se včera dopoledne stali na několik minut vinaři. Ze stromků rýnského ryzlinku, které před dvěma lety zasadili na Nebeské vinici u Černé borovice na mosteckém vrchu Hněvín, totiž poprvé sklízeli své vlastní hrozny. "Nějak neuvěřitelně hezky to vyrostlo. To nám to tu museli určitě poctivě dozalévat," byla první prezidentova slova, když vyšplhal do příkrého svahu vinice. "Tady se leze i po čtyřech. Je to nejprudší a taky nejsušší svah vinice v Česku," připomněl mostecký vinař Ivan Váňa, který spolu s primátorem Vladimírem Bártlem prezidenta na sklizeň pozval.


Hrozny sklizené prezidentem se usuší na hrozinky

Manželé Klausovi mají ve velké vinici na Hněvíně svou malou "miniviničku". Jsou v ní čtyři keře vinné révy. Vysadil je prezidentský pár, ústecký hejtman Jiří Šulc a také vinařova maminka.

"Čím dál tím víc jsem příznivec vína. Před dvaceti lety bych si nic podobného nepomyslel. Předpokládal jsem, že tak jako většina Čechů budu stále preferovat pivo. Tenhle obrat teď pozoruji u více lidí," uvedl prezident Klaus. Nepreferuje prý víno z žádného kontinentu ani oblasti. Spolu se svou ženou se včera poučil, jak se správně hrozny sklízejí. "Levou ruku pod hrozen a pak ustřihnout od stopky," instruoval sklízejícího prezidenta vinař Váňa.

"Nikdy jsme to nedělali. Je to tady naše premiéra. A velký zážitek. Je úžasná věc, že tohle vyrostlo na dalekém severu," pochvaloval si prezident Klaus.

Z vinice si ale své hrozny neodvezl, jako dárek dostal jiné hněvínské. Z těch "prezidentských" budou speciální hrozinky.

"Usušíme je a hrozinky uložíme. Nebo možná vystavíme v kanceláři vinařství. Každopádně budou památeční," prozradila Kateřina Kafková, ředitelka vinařství.


Víno bude stát tisíc korun, výtěžek půjde na charitu

Z hroznů vinice na Hněvíně budou mostečtí vinaři dělat zvláštní víno. Půjde o chardonay a rýnský ryzlink, které v číslovaných lahvích s podpisem vinaře a originální etiketou poslouží pro charitativní účely.

"První láhev samozřejmě dostane pan prezident. Další půllitrové lahve už ale budeme prodávat za tisíc korun. Z vybraných peněz chceme pomoci místnímu hospicu, dětské psychiatrii nebo opuštěným dětem," upozornil Váňa. "Je to zvláštnost této vinice. Jde o košer víno, a tak má být první úroda nechaná ptákům. Jediná výjimka je využití vína na dobročinnou aktivitu," upozornil. I když prezidentský pár bude mít vlastní první láhev s tímto vínem, chystá se koupit další. "Myslím, že je to krásná myšlenka. Udělat něco dobrého pro ty méně šťastné, když člověk může, je správné. Nějaké víno si koupíme," řekla paní Livie. Prezident pak mostecké vinaře pozval na první novodobé vinobraní, které proběhne na Pražském hradě během tohoto víkendu.


Dárky pro prezidenta

Mostecká cesta Václava Klause byla pro prezidenta premiérová nejen při sklízení hroznů, ale také díky návštěvě vzdělávacího střediska židovské obce v bývalé obřadní síni židovského hřbitova ve čtvrti Souš a také v mosteckém hospicu.

"Panu prezidentovi jsme věnovali originální sederový talíř, který se používá při svátku Pesah. V pevném pořadí se na něm servíruje například křen nebo směs ořechů a hrozinek. Jde o původní výrobek porcelánky v Dubí, kterou založila a její cibulákový vzor proslavila židovská rodina Blochů," upozornil Oldřich Látal z teplické židovské obce.

Nebyl to jediný dárek, s nímž prezident z Mostu odjel. Odvezl si také obraz a dřevěného koně pro vnuky, paní Livie dostala keramickou kočku z dílny hendikepovaných dětí nebo sbírku medů z Podkrušnohoří.

ONDŘEJ ČERNÝ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína