Extrakt z vína proti tloustnutí

Metropolitní expres, 6.11.2006

Velké dávky extraktu červeného vína mohou zpomalit proces stárnutí, a to i při vcelku nezdravé stravě plné tuků

Přišli na to američtí vědci, kteří provedli úspěšné pokusy u myší. Obézní myši zhubly bez všech drastických diet, když konzumovaly velké dávky resveratrolu obsaženého v červeném víně.

Vědci se nad výsledky studie zaradovali, ale upozorňují, že zatím není vůbec jisté, zda to bude fungovat i u lidí. U myší mělo požívání resveratrolu skvělé účinky. Snížil se u nic výskyt diabetu, jaterních problémů a dalších nemocí souvisejících s tučnou stravou. Myši podstoupily i test fyzické zdatnosti. "Zjistilo se, že tlusté starší myši, kterým byl podáván extrakt z červeného vína, si počínaly stejně dobře jako mladé hubené myši," tvrdí vedoucí studie David Sinclair z Harvard Medical School.

Výsledky výzkumu jsou podobné těm, kterých se dosahuje nízkokalorickými dietami, jež pomáhají zpomalit proces stárnutí u zvířat i u lidí. Sinclair řekl, že podávání extraktu má zřejmě stejné účinky jako omezování kalorií, které je však často provázeno nepříjemným hladověním.

Další studie ukáží, zda bude tato polyfenolická látka fungovat i u lidí. Množství resveratrolu by se v přírodní formě rovnalo stovkám skleniček červeného vína denně.

čtk

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína