I v mrazech vinaři pracují

Právo, 6.11.2006

Ačkoli by se zdálo, že sezóna sklizní už musela skončit a mrazy už toho pěstitelům moc nedovolí, vinaři mají na svých vinicích stále práci.

V sobotu se do sklizně pustili Rudolfští z Kutné Hory, kteří tu mají rodinný vinohrad.

Teplota kolem nuly, každou chvíli poletoval sníh, přesto sklízeli na vinohradu s výhledem na chrám sv. Barbory modré hrozny. "Nakonec jsme toho stejně museli kolem poledne nechat, protože se rozpršelo, a tím by klesala cukernatost," vysvětlil Stanislav Rudolfský. Hrozny by se totiž musely sklidit mokré s větším množstvím vody, a tím by se sladká šťáva naředila a hrozilo by, že finální produkt se už nebude moci označit jako pozdní sběr.

"Raději to necháme na později," dodal Rudolfský, když úplně promrzlý s dvacítkou příbuzných a známých ukončili sklizeň a pustili se do zpracování. Vinné hrozny se po rozemletí ocitly v kádích. V nich budou kvasit i se slupkami.

"Bílé víno kvasí bez slupek, červené s nimi, protože v nich je barvivo, a tím vzniká červené víno," vysvětlovala dcera Stanislava Rudolfská. Kutnohorští vinaři hodnotili letošní sezónu jako obzvlášť vydařenou. "Nestává se to moc často, ale letos je vína hodně a zároveň má velkou cukernatost. Sice se sklizeň asi o 14 dní opozdila, ale během srpna víno dobře dozrálo," pochvalovala si Stanislava.

Rodinné vinařství nevyrábí příliš velké množství vína. "S velkými producenty se nemůžeme vůbec porovnávat, tak se raději soustředíme na kvalitu. Mimo jiné se snažíme například vyhnout používání chemikálií při ošetřování vinice. Pokud to jde, používáme přírodní prostředky," dodávala Rudolfská.

Na specialitu ledové víno i přes chladné počasí ale nedojde. "To musí být delší dobu 7 stupňů pod nulou a při této teplotě se víno sklízí a zpracovává. Pracuje se v podstatě se zmrzlými bobulemi, je u toho strašná zima a je to hrozná práce, raději se věnujeme pozdnímu sběru," uvedla i tak dost prokřehlá vinařka.

(rap)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína