Vína je sice méně, ale bude o to lepší

Vyškovské noviny, 3.11.2006

Výrazně lepší kvalita hroznů, ale za cenu citelně slabší úrody.

Tak hodnotí vinaři z Vyškovska letošní sezónu. Z některých vinic nesklidili ani hrozen, protože je místy úplně zlikvidoval mráz, zbytek ale vydal samá známková vína. "Pokles úrody oproti loňsku dělá odhadem asi čtyřicet procent, i když jsem to ještě přesně nepočítal. Ale to, co se urodilo, na druhou stranu vydá z drtivé většiny přívlastková vína, tedy kabinet a výš. Nevím tedy, jestli si mám vlastně stěžovat. Ve vinařství to vždycky může být lepší, ale stěžování asi nemá smysl," svěřil se s úsměvem Vlastimil Pospíšil z bošovické firmy Veritas, která je největším pěstitelem révy v okrese. Menší úrodu způsobily podle vinařů mrazy, které poničily značné množství révonosných keřů. Rostliny citlivé na teplotu pak doháněly vegetační pohromu po celé jaro a léto. Zato na podzim pak díky velmi příznivému teplému a suchému počasí daly hroznům to nejlepší. "Nejvyšší cukernatost čtyřiadvacet a půl stupně jsme měli u Vlašského ryzlinku. Ale která odrůda se letos ukáže nejlepší, na to je ještě brzy, to poznáme až asi tak za měsíc, kdy sednou kaly," dodal Pospíšil. Výbornou cukernatost si pochvaloval také Miroslav Martinásek z Hostěrádek - Rešova, který v minulém roce suverénně vyhrál bučovický zámecký košt s vínem, jež mělo dokonce sedmadvacet stupňů cukru. Letos ale tolik nezískal. "Pětadvacet nebo i šestadvacet stupňů jsme naměřili u Rulandského šedého a modrého, Sauvignonu a Tramínu. Povedl se i Vavřinec, ale zato vybuchla Večerka, neboli Veltlínské červené ranné. Některé odrůdy měly podle své náchylnosti úrodu slabší o třetinu, některé až o polovinu," řekl. Velký smutek zavládl na nejsevernější oficiální moravské vinici v Pustiměři. Zatímco mnohé jiné vinice utrpěly škody v řádech desítek procent, pustiměřská výspa za svou geografickou výsadu zaplatila krutou daň. Neurodil se tam ani jeden hrozen. "Nesklidili jsme ani deko, protože úplně všecko zmrzlo. Keře pak vyrážely znovu od kořenů a vůbec nekvetly. Při dobré úrodě bychom bývali měli třeba sedmdesát metráků, ale takto nemáme vůbec nic," zhodnotil Miroslav Janský z tamního družstva Morava, kterému vinice patří. Vinaři v Pustiměři se tak podle něj utěšují tím, že mají ještě loňské zásoby již hotového vína ve sklepě.

JIŘÍ NOVOTNÝ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína