Vinaři si letošek pochvalují

Mladá fronta Dnes, 11.11.2006

SVATÝ MARTIN K prvnímu sněhu a posvícenské huse vinaři přidávají první víno.

Svatomartinské mladé víno z hroznů vypěstovaných v Královéhradeckém kraji je skutečností, i když z vlastní produkce si s ním může připít jen hrstka nadšenců. Těch, kteří v kraji vyrábějí víno podle zásad vinařských oblastí, je v kraji asi dvacet.

"Dnes si mladým vínem z naší vinice připijeme. Je to pěkný pocit, když mohu k slavnostnímu pokrmu podávat víno z vlastních hroznů," říká Pavel Polz, který má na okraji Jaroměře 160 keříků vinné révy.


Letošní rok byl na víno výjimečný teplým podzimem

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na den svatého Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby novou čeleď. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem. Tato tradice byla před staletími živá i na území dnešního Královéhradeckého kraje, kde v době Karla IV. nebyly vinohrady ničím výjimečným. Dokazují to ještě dnes četné místopisné názvy.

Podle Polze, jednoho z průkopníků novodobé vinařské tradice v kraji, byl letošní rok výjimečný díky teplotně nadprůměrnému podzimu. "Červené víno mám v hrubém stádiu vývoje, je v demižonech po prvním stočení. Prvně jsem letos sbíral v říjnu. Je to zatím velmi mladé víno se všemi svými neduhy," říká opatrně Polz a pokračuje: "Podzim charakterizovalo teplo, sucho a později velké střídání teplot. Všechna vína budou přívlastková. Myslím, že se povedla. Je velmi brzy na to se k charakteru a kvalitě vín detailněji vyjadřovat. Přesto Ryzlink rýnský a Rulandské bíle jsou už teď zajímavě aromatická vína. Červená vína mají hutnost a jsou sametová."

Do začátku listopadu nechal na zkoušku na keřích několik hroznů Rulandského bílého, aby zjistil své možnosti. "Cukernatost se vyšplhala na 24,5 stupně. Hrozny byly v perfektním stavu, a to i bez nějakých extrémních postřiků. Ukazuje se, že vinařství tady má budoucnost," pochvaluje si Polz.

Zatím mu dává úrodu asi jedna třetina vinohradu. Příští rok chce sklízet ze všech keříků. Poprvé vyrobil víno z vlastních hroznů před sedmi lety.

Osmašedesátiletý amatérský vinař Pavel z Hradce Králové drží v ruce sklenku s červeným burčákem. "Vloni jsem na Martina mladé víno měl, letos to nestihnu. Se sklizní jsem čekal kvůli vyšší cukernatosti. Vyplatilo se to, všechno mám letos v hodnotách přívlastkových vín. Irsay dosáhl 20,5 cukernatosti a ostatní mají přes jednadvacet stupňů cukernatosti. Letošní rok byl dobrý," pochvaluje si muž, který se v Hradci věnuje vinařství již patnáct let.

Příjmení zveřejnit nechce, má své zkušenosti se zloději. "Sklízel jsem až první listopadový víkend. Za posledních deset let byl letošek nejteplejším rokem, vedu si tom záznamy. Všeho, co má v sobě víno mít, se letos dosáhlo," říká. Vyrábí asi 120 litrů vína.

Na své zahradě má přes sto keříků vinné révy jedenácti odrůd, z nichž hlavní jsou dvě Irsay Oliver a Zweigeltrebe. "V příznivých letech vinaři sklizeň co nejvíce oddalují a tím se svatomartinská tradice tak trochu kazí. Pro mě jako vinaře je to nejlepší, co si mohu přát. Víno nejde uspěchat, všechno má svůj čas," dodává.

TOMÁŠ KUČERA


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína