Tisková zpráva, vinnysklep.cz - Branko Černý
Kniha, na kterou napjatě čekali vinařští odborníci i stále se rozšiřující řada milovníků vín je na trhu! Malou encyklopedii českých a moravských vín vydává jako svou 4 knižní publikaci velký milovník a propagátor domácích vín Branko Černý, kterého čtenáři mohou znát z řady prezentací či z televizního pořadu Prima vařečka.
Čtenáři v knize najdou více než 800 vín z aktuální nabídky 146 českých a moravských vinařství. Tato vína hodnotila komise složená z 53 licencovaných odborných degustátorů pomocí zcela unikátního počítačového programu přímo on line na osobních počítačích. Vína jsou označena systémem 0 – 5 korunek, který by měl pomoci čtenářům v orientaci na trhu s vínem.
Více než 200 nejlépe hodnocených vín si mohli odborníci i široká veřejnost ochutnat na Velkých koštech vín, které se konali 5. a 6. listopadu ve sklepení nově otevřeného pražského Hudebního divadla v Karlíně a 7. listopadu v pardubickém hotelu Zlatá štika.
Aby byl projekt co nejobsažnější a skutečně interaktivní, byla na stránkách www.encyklopedie.vinnysklep.cz umístěna elektronická verze encyklopedie s rozšířenou prezentací všech vinařství. Najít tu můžete nejen doplňující fotografie, ale také přímou cestu na webové prezentace jednotlivých vinařství.
Nejnověji můžete po jednoduché registraci na www.hodnoceni.vinnysklep.cz, hodnotit všechna vína přihlášená do projektu Malé encyklopedie pomocí stejného hodnotícího systému, kterým hodnotili profesionálové. Jedná se o standardní mezinárodní 100 bodový systém OIV. Všechny přidělené body se okamžitě průměrují a systém oznamuje průběžnou celkovou známku vína.
Každý návštěvník může hodnotit každé z vín pouze jednou. Respektive systém je tak dokonalý, že již přidělenou známku můžete časem opravit – pokud se víno časem zlepší, či naopak. Vždy je však do celkového průměru započtena jen ta poslední přidělená konkrétnímu vínu.
Vína lze hodnotit až do doby uzavření vín Malé encyklopedie 2007 (září 2007). Věřím, že při hodnocení dostatečného počtu hodnotitelů v čase řady měsíců budou eliminovány kritické hodnoty maxim i minim a že dosažený výsledek bude dokonale vypovídat o chutích a postřezích laické veřejnosti. Toto hodnocení by mohlo být velmi zajímavým sdělením vinařům.
Branko Černý, autor projektu
Vinařské novinky do schránky