Červeným vínem proti rakovině

Právo, 15.11.2006

Účastníci obchodních večeří mohou mít dobrý pocit, že pokud jídlo spláchnou sklenkou kvalitního červeného, podporují své zdraví.

Konzumace více než tří skleniček červeného vína týdně totiž snižuje riziko závažné kolorektální neoplázie neboli rakoviny tlustého střeva. Vyplývá to z výsledků výzkumu prezentovaného na 71. výroční vědecké schůzi American College of Gastroenterology v Las Vegas.

Autoři studie mají za to, že efekt vyvolává vysoký obsah sloučenin resveratrolu, což je fungicid, který se vyskytuje pod slupkou červených hroznů.

Dr. Joseph C. Anderson, spolu se svými kolegy z newyorské univerzity Stony Brook, při zkoumání výskytu rakoviny tlustého střeva porovnával pitný režim 360 konzumentů bílého a červeného vína s obdobným životním stylem. Zjistili, že červené víno podstatně snižuje riziko tohoto onemocnění (o 68 %), zatímco bílé víno nikoli.

Obsah resveratrolu ve víně souvisí s délkou doby, po niž se louhují slupky červeného vína v moštu během kvasného procesu. "Koncentrace je podstatně vyšší v červeném víně, protože při výrobě bílého moštu jsou slupky odstraněny mnohem dříve a nestačí se tolik vylouhovat," vysvětlil dr. Anderson.

Ačkoliv alkohol obecně zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, výzkumníci tvrdí, že červené víno působí jako ochrana, protože resveratrol vyvíjí vůči rakovinným buňkám chemopreventivní vlastnosti.

(zr)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína