V Němčičkách lisovali Lucinku

Nový život, 18.1.2007

Vinařský inspektor obchází desítky beden hroznů odrůdy Ryzlink vlašský rozložených na slámě.

Ochutnává a pečlivě kontroluje postup výroby dezertního jakostního slámového vína. Tak to vypadalo v sobotu v Němčičkách při lisování vína nejmladšího starosty okresu Petra Slezáka.

Teprve sedmadvacetiletý první muž Němčiček pojal celou akci velkolepě. 'Bratrovi se narodila dcera a poprvé jsem se tak stal strýcem. Navíc vypršela devadesátidenní lhůta pro uložení hroznů na slámě. Proto jsme se rozhodli lisování vína spojit s oslavou narození neteře Lucinky. Po ní jsem se také rozhodl slámové víno pojmenovat,' vysvětluje nedávno zvolený starosta, který se vinařství věnuje už několik let.

Inspektor Jaroslav Suský, který na proces lisování dohlížel, potvrdil, že má Státní zemědělská a potravinářská inspekce víno od sběru až po plnění do lahví zcela pod kontrolou. 'Už když se vinaři chystají využít některou odrůdu na ledové nebo slámové víno, hlásí nám to dopředu. Inspektoři pak chodí kontrolovat, jestli hrozny opravdu pěstují v tuzemských vinicích, jestli souhlasí odrůda a podobně. U jakostních vín je kontrola nezbytná, aby nedocházelo k jejich falšování,' objasňuje Suský.

Samotné lisování hroznů trvalo více než čtyři hodiny. 'Lisujeme ručně. Z padesáti beden hroznů získáme asi sto padesát litrů moštu. Něco se ztratí při dalších výrobních postupech a trocha taky při ochutnávání. Takže výsledek odhaduji tak na sto litrů slámového vína,' usmívá se vinařský inspektor.


DAVID MAHOVSKÝ



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína