Břeclavský deník, 31.1.2007
Jedno z prvních slámových vín z loňských hroznů odrůdy Chardonnay vylisovaly v tomto týdnu Vinné sklepy Valtice.
Valtická společnost uložila na slámě kolem dvanácti set kilogramů hroznů posbíraných loni v říjnu. Ležením postupně ztratily téměř padesát procent původní hmotnosti. Výsledkem lisování tak bylo pouhých tři sta padesát litrů vzácného přírodně sladkého moku. Výkonný ředitel vinařské firmy Marek Šťastný neskrýval překvapení, že uskladněné hrozny dosahují již v lednu požadované cukernatosti. 'Je to způsobeno pravděpodobně nezvykle teplým počasím, díky kterému ztratily hrozny za velmi krátkou dobu dostatečné množství vody. Došlo tedy k zahuštění hroznové šťávy,' uvedl Šťastný. Zatímco při sklizni se cukernatost Chardonnay pohybovala kolem pětadvacet stupňů, po více než třech měsících ležení na slámě se mošt přiblížil až ke čtyřiceti stupňům.
(šup)
Vinařské novinky do schránky