Vinaři se letos poprvé chlubili svými víny

Právo, 5.2.2007

Cena pro nejlepšího z pěstitelů Velkopavlovické i Brněnské oblasti zůstala v domácích Křepicích.

Po zimní přestávce, kdy ve sklípcích dozrávala loňská úroda vína, se sešli vinaři v Křepicích na Břeclavsku na prvním letošním koštu vín Velkopavlovické oblasti, do které se přihlásili i vinaři oblasti Brněnské.

Absolutním vítězem výstavy, který měl nejlépe hodnocené všechny 4 vzorky, tedy bílé i červené mladé i archívní víno, se stal křepický vinař Jaroslav Strouhal, který dosáhl průměrného hodnocení 18,975 bodu.

'Letošní ročník je už 37. v pořadí a účastní se ho zhruba 500 vinařů, kteří přivezli a dali do soutěže 668 vzorků. Z toho bylo 405 vína bílého a 263 vína červeného. Minulý týden se sešlo asi 90 degustátorů, kteří vybírali vítězné vzorky. Je to první letošní výstava v oblasti, ve které žije několik stovek drobných vinařů a několik velkých výrobců vína,' řekl Právu předseda výstavního výboru František Hlaváček. Vinaři se skutečně měli čím pochlubit a dali na stůl to nejlepší ze svých sklepů. Proto měla porota co dělat, aby vybrala ty nejlepší. Kromě místního vinaře Jaroslava Strouhala získali ocenění za mladá vína Stanislav Charvát z Klobouk za bílé Chardonnay a Petr Kelbl z Kurdějova za červenou Frankovku. V kategorii archívních vín získal ocenění Vít Rubeš z Křepic za Zweigeltrebe 2003 a Josef Novák z Borkovan za Tramín červený 2005 - pozdní sklizeň.



Propagují místní odrůdy



O pořádání výstav se tu dlouhá léta stará asi dvacet dobrovolníků, kteří musí zajistit nejen propagaci, ale i sponzory, skleničky, koštovačky, hudbu a také nezbytný katalog, kde je o výstavě a koštu vína všechno.

To dá docela velkou práci, ale místní vinaři a zahrádkáři to dělají s nadšením, protože je to velká prezentace vína, které na jižní Moravě patří k pověstnému zlatu, kterým se můžeme chlubit všude.

Vinaři tu pěstují skoro všechny odrůdy a podle Františka Hlaváčka není oblast Velkopavlovicka zaměřená na nějakou speciální odrůdu.

'Daří se tu hodně veltlínskému, vavřineckému, sauvignonu moravia, neuburskému i rýnskému ryzlinku. Nedá se říct, že by se tu pěstovalo něco speciálního,' doplnil Hlaváček.

Jeho slova o lásce k vínu pak dokládala skutečnost, že se výstavy účastnili vinaři z pětatřiceti obcí a sešlo se jich tu zhruba pět set, čímž na jeden den zvedli počet obyvatel Křepic, kterých je téměř 1250.

Tradiční výroba vína sice zůstává v mnoha domácnostech, kde se dědí z pokolení na pokolení. Velkých výrobců kvůli legislativě a papírování totiž ubývá a přibývá těch malých, kteří pěstují tři sta až čtyři sta hlav vína pro sebe a své přátele.

Petr Knötig

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína