Kvalitní víno si zaslouží dobré skladování

iHNed.cz, 5.2.2007

Jak zacházet s vínem.

Co je to kvalita?

Nejlépe je nakupovat odrůdová vína, která skvěle doplní každou příjemnou chvilku strávenou s přáteli. Nebývale širokou škálou odrůd se mohou pochlubit moravská a česká vína. Charakterizují je šťavnaté kyselinky, bohaté extraktivní látky a výrazná chuť. K lepší orientaci poslouží vinná etiketa, obsahující údaje o zemi původu, vinařské oblasti (Vinařská oblast Morava nebo Vinařská oblast Čechy), výrobní údaje (rok lahvování, rok sklizně), informace o kvalitě vín (jakostní víno nebo jakostní víno s přívlastkem) a obsahu alkoholu. U kvalitních vín se zpravidla připojují údaje o vinařské obci a viniční trati, což je vinice, odkud dané hrozny pocházejí, informace o obsahu zbytkového cukru (vína suchá, polosuchá, polosladká či sladká) nebo použitých konzervačních látkách.

Z vinné etikety bohužel nevyčteme, zda vinař pro své víno udělal to nejlepší. Obecně platí, že nejlepším ukazatelem kvality jsou naše vlastní zkušenosti: řádně trénované smysly a neutuchající touha po poznání.

Pokud kupujete domácí vína a chcete si být jisti, že vinné hrozny jsou skutečně kvalitní a pocházejí z Moravy nebo z Čech, vyberte láhev s etiketou, která obsahuje značku "vína z Moravy" nebo "vína z Čech". Více informací o domácích vínech se dozvíte na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.


Vinný sklípek

Prvním předpokladem pro vytvoření vlastního vinného sklípku je vhodný prostor, kde bude stabilní teplota, vysoká vzdušná vlhkost a temno. Optimálním řešením by samozřejmě byl jakýkoliv podzemní sklepní prostor, ale ten má asi k dispozici málokdo. Ve větším bytě lze využít chladnější komoru, ale ani obyvatelé panelákových bytů si nemusí zoufat! Na trhu jsou dnes k dostání speciální klimatizované skříně, které dokáží vytvořit vhodné podmínky pro skladování vín i v teplém bytě. Jejich cena se pohybuje řádově od deseti do několika desítek tisíc korun a jejich nespornou výhodou je jistě i fakt, že jsou nenáročné na prostor. Skříň o velikosti běžné ledničky pojme 100-150 láhví.


Teplota

Máte-li už vhodné místo, je třeba tady zajistit takové podmínky, které cenný mok neznehodnotí. Teplota by se měla pohybovat mezi 9 až 12 °C (pro těžší červená vína vyhovuje i tzv. "teplota anglického hradu" - 17 až 18 °C). Pokud se vám nepodaří udržet teplotu přesně v daném rozmezí, nevadí. Obecně platí, že nižší teploty působí na víno negativněji než teploty vyšší. Při nízkých teplotách dochází k vysrážení vinného kmene a barviva u červených vín, vyšší teploty zase způsobují vysrážení termolabilních bílkovin. Naprosto největším zlem pro kvalitní vína je ale teplota, která neustále kolísá.


Vlhkost

Kromě stabilní teploty hraje důležitou roli při zrání vína i vzdušná vlhkost. Ta by se měla pohybovat kolem 70% a, stejně jako teplota, by neměla příliš kolísat. Vyšší vlhkost v zásadě vínu nevadí, ale může přispět ke vzniku plísně na zátce a na etiketě. Nižší vlhkost je ovšem nežádoucí, jelikož dochází k vysušení korku, a tím i ke znehodnocení vína.


Světlo

Kvalitní uskladnění moravských a českých vín vyžaduje rovněž absenci světla. Nevhodné jsou hlavně přímé sluneční paprsky, ale ani umělé osvětlení vínu neprospívá. Pokud byste nechali víno zrát na světle, ovlivnili byste chemické dění uvnitř vína a tím by se změnily i jeho chuťové vlastnosti.

Pokud jsou zajištěny všechny uvedené podmínky, je ještě nutné zjistit, jakým způsobem by se mělo s vínem manipulovat. Základním pravidlem je s vínem nijak nehýbat. Láhev by měla ležet tak, aby víno přišlo do styku s korkovou zátkou a neustále ji navlhčovalo. Samozřejmostí je čistota vzduchu, protože přes zátku se do vína mohou dostat nežádoucí pachy z okolí, například plísně. Vinný sklep by tedy měl sloužit pouze a jen k uskladnění vína!


Správné podávání vín

A jestli už nedočkavě přemýšlíte, kdy si budete moci otevřít první láhev vína z vlastního sklípku, vězte, že kromě vín, která zrají od 8 do 25let i déle, si můžete pořídit i vína vhodná ke krátkodobější archivaci. Ta se skladují většinou od 3 do 5 let. A pokud už víno dokonce podáváte, nezapomeňte na správnou teplotu! Obecně platí, že bílá vína se podávají více vychlazená, červená méně. Nejnižší teplotu 8 - 10 °C vyžadují především mladá lehká bílá a růžová vína a samozřejmě vína šumivá. Je-li bílé nebo růžové víno vyzrálejší, je pro něj vhodnější teplota mezi 10 - 12 °C. Lehčí červená vína podávejte při teplotě 14 - 16 °C a nejvyšší teplotu 16 - 18 °C dopřejte plným a starším červeným vínům. A nezapomeňte! Vína se mají před podáváním na pár hodin otevřít, aby se mohla takzvaně "vydýchat" a dostala tak tu správnou chuť.

Pověstnou třešinkou na dortu by měla být snad už jen dobře vedená sklepní kniha s cennými údaji o skladovaném vínu.

Markéta Houdková

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína