Vinaři se chtějí mít jako Rakušané

Mladá fronta Dnes, 23.2.2007

Chystá se reforma: vína je totiž moc a pálí se na líh

Blíží se rozhodování o přerozdělování důležitých peněz a vinaři 'tlačí na pilu'. Přesněji řečeno na vládu.

Žádají stejné dotace, jako mají Rakušané. 'Nejde vlastně o dotace, ale o úhradu zvýšených nákladů na šetrnější způsoby pěstování vinné révy,' vysvětlil předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo.

Nejde o nový požadavek. Vinaři, kteří hospodaří ekologicky, dříve dostávali dotace ve výši 7300 korun na hektar. Po náročných jednáních s vládou si loni vymohli 14,3 tisíce korun. Ani to ale podle nich nestačí.

'Požadujeme stejnou částku, jakou mají v Rakousku, tedy aby začínala na zhruba 507 eurech na hektar a pak se zvyšovala podle příkrosti terénu,' tvrdí šéf vinařského svazu.

Například u vinice strmé více než 11 stupňů činí sazba v Rakousku 700 eur na hektar. To je v přepočtu přes dvacet tisíc korun. 'Čím větší svah, tím je potřeba i více energie na jeho obdělávání,' vysvětlil Sedlo.

Vinaři tvrdí, že kvůli nerovným podmínkám nemohou Rakušanům konkurovat. O penězích z Evropského zemědělského fondu na rozvoj venkova vláda rozhodne na jaře. 'Připomínkové řízení je 6. března, nařízení by pak mělo být v platnosti do 15. května,' přiblížil tajemník Svazu vinařů Martin Půček.


Reforma: stop nekvalitním vínům

Vinaři hledí v očekávání i do Bruselu, kde se projednává reforma, jejímž cílem je snížit nadprodukci evropského vína. To i přes velké dotace špatně konkuruje dovozům z USA, Chile či Jižní Afriky. Ročně se tak z neprodaného vína vypálí tisíce hektolitrů lihu. Výsledkem reformy má být méně nekvalitních evropských vín na trhu.

Moravští vinaři s reformou souhlasí, z některých navrhovaných bodů však mají obavy. Vadil by jim například zákaz zvyšování cukernatosti moštů řepným cukrem. Nepřijatelná by pro ně byla i dobrovolná likvidace vinohradů, na což komise plánovala poskytnout kompenzace 2,4 miliardy eur. Přitom v roce 2013 má být zrušen stávající zákaz nové výsadby vinic. 'Lidově řečeno to znamená, že šikovné státy dostanou zaplaceno za to, že vytrhají vinice a na takto nachystané ploše zahájí v roce 2013 další výsadbu,' podotkl Půček.

Oba body se však zřejmě do reformy nakonec nedostanou. 'Evropský parlament již dal doporučení komisi, aby vše zůstalo při starém,' uvedl Sedlo.

VOJTĚCH SMOLA




Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína