Modré hory budou vábit turisty

Nový život, 22.2.2007

Na nápad vytvořit unikátní projekt s názvem Modré hory přišli loni ve Velkých Pavlovicích.

Ten má za úkol podporovat rozvoj vinařské turistiky a přiblížit kulturu jižní Moravy návštěvníkům.

'Myšlenka spolupráce obcí je živá už asi dva roky. Loni mělo ale velký ohlas otevření cyklostezky Krajem André, tak jsme na to chtěli navázat,' uvedl vedoucí projektu Pavel Veverka ze sdružení Forum Moravium, které bylo jeho iniciátorem. Tentokrát už ale nepůjde pouze o cyklostezku, ale i jezdeckou a turistickou stezku, na které bude spolupracovat i Klub českých turistů.

Prosluněná velkopavlovická vinařská oblast je proslulá hlavně výrobou červeného vína, proto se na něj má soustředit i nový projekt. 'Kromě Velkých Pavlovic se zapojily také Němčičky, Bořetice, Kobylí a Vrbice. Všechno jsou to obce, kde je vinařství prvořadé, takže chtějí na víno nalákat i turisty. Když už sem za vínem a krásnou přírodou přijedou, chceme jim předložit ucelenou nabídku všeho, co si jen mohou přát,' doplnil starosta Velkých Pavlovic Pavel Procházka.

Modré hory bude podporovat také Vinařský fond, Svaz vinařů a Národní vinařské centrum. 'Chceme vytvořit i vlastní víno se značkou Modrohorské, které se bude vyrábět v každé z partnerských obcí. Bude to směs dvou zdejších nejčastěji pěstovaných odrůd Frankovka a Modrý portugal. Ty tady mají dlouhou historii a tradici,' pokračoval v nastínění unikátního projektu zástupce velkopavlovického starosty Zdeněk Karber, který má v Pavlovicích Modré hory na starost.

'Teď právě připravujeme propagační materiály a seminář pro vinaře, aby věděli, jak podávat víno, jak se chovat k turistům nebo uměli podat zasvěcené informace. To je hodně důležité,' vysvětlil Karber.

V týdnu mezi třicátým červnem a šestým červencem Velkopavlovičtí chystají pro vinařské turisty hned několik zajímavých akcí. 'Všechno začíná Expedicí krajem André, pokračuje Vínem v oranžovém a končí otevřením vinařské turistické stezky Modré hory. Oslovili jsme všechny zúčastněné obce, aby na tento týden nachystali také nějaké zajímavosti,' poznamenal velkopavlovický starosta Pavel Procházka.

S projektem Modré hory jsou spokojení nejen vinaři, ale také starostové. Ti jsou přesvědčení, že díky němu se podaří do obcí přilákat více turistického ruchu a s ním spojené vyšší tržby. 'Očekáváme hlavně rozvoj agroturistiky v tak zajímavém prostředí, jakým Velkopavlovicko určitě je. Myslím, že projekt má velkou budoucnost, i když v některých ohledech je to běh na dlouhou trať. Rozhodně pomůže zviditelnit vinaře,' míní starostka Kobylí Dagmar Kovaříková.

DAGMAR FIALOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína