Ve víně je pravda i zdraví

Šíp, 26.2.2007

O víně se zpívá nejenom v lidových písních, stejně tak i řada současných autorů populárních hitů na tento po staletí oblíbený mok pamatuje.

Víme, že v sobě skrývá pravdu i zdraví, a je jedno, zda nalijeme do sklenky červené či bílé. Určitě je příjemnou součástí života, a tak bychom měli mít na paměti pouze jedno hlavní pravidlo - a to: všeho s mírou!


Správně vínu prostřete:

- Prostor ke stolování má být světlý, ale na stůl nemají dopadat přímé sluneční paprsky, které mohou vyvolávat i nelibé reflexy ve víně.

- Vzduch musí být čistý bez cizích vůní, ať již příjemných nebo nepříjemných. Nejlépe bez hudby, a pokud je hudba slyšet, tak velmi klidná, harmonická a tichá.

- Velmi záleží i na barvě ubrusů. Bílá barva je vhodná pro vína bílá a červená, ale méně vhodná pro růžová, protože v nich vznikají našedlé barevné tóny. - Pro růžová vína je vhodná slabě slámově žlutá nebo velmi jemně růžová. Obě se hodí pro vína červená také, ale růžová se nehodí pro víno bílé. Pro bílé víno může kromě bílého ubrusu přicházet v úvahu ještě slabě žlutá nebo jemně zelená.


Devatero důvodů pro pravidelné a střídmé pití vína:

1. Střídmé každodenní pití malého množství vína je podle mnoha tuzemských i zahraničních lékařských výzkumů významnou prevencí řady civilizačních chorob. Odborníci se shodují, že za umírněné množství lze považovat 3 až 4 decilitry vína denně pro muže, u žen pak zhruba polovinu tohoto objemu.

2.Jednou z příznivě působících látek je resveratrol, který patří mezi látky polyfenolické povahy, v révě vinné se vyskytuje přirozeně a rostlina se jím brání proti patogenům. Ve srovnání se zahraničními vyšla v analýzách výborně moravská bílá vína, jedna sklenka červeného přitom obsahuje přibližně 0,6 miligramu resveratrolu.

3.Opakované studie prokázaly, že pravidelný příjem malého množství alkoholu snižuje riziko kardiovaskulárního postižení, zejména projevy ischemické choroby srdeční, o 20 až 45 procent. Významně jde dolů i výskyt mozkových cévních příhod, projevů aterosklerotického postižení a oddalují se i komplikace při cukrovce.

4.Podle onkologů lze doporučit ženám po přechodu pravidelné přiměřené dávky červeného vína. Spolu s příznivými účinky alkoholu na srdečně- cévní systém se zde mohou uplatnit fytoestrogenní látky jako přirozená náhrada poklesu pohlavních hormonů pro prevenci osteoporózy. Velmi pravděpodobně látka rovněž blokuje buněčné změny, které vedou k rakovině v orgánech funkčně závislých na hormonech.

5.Podle zahraničních studií znamenala pro ženy sklenka vína denně významný pokles rizika karcinomu vaječníků a měla nejpozitivnější vliv na plodnost. Již Hippokrates zařadil 400 let před Kristem víno mezi vhodné léky při poruchách spánku, srdeční činnosti a bolestech hlavy.

6.Kulturní pití malých dávek vína má bezesporu pozitivní vliv také na lidskou sexualitu. Víno působí příznivě u mužů i žen a v případě potíží je akceptováno jako lék daleko příznivěji než antidepresiva či lokální anestetika.

7.Dobře vybrané víno je ideálním doplňkem a nápojem k jídlu. Louis Pasteur tvrdil, že jídlo bez vína je jako den bez slunce. Víno nejen příznivě ovlivňuje metabolismus tuků, ale jeho konzumace při večeři zaručuje 24hodinovou ochranu proti infarktu.

8.Pití vína není pouhou konzumací alkoholu, ale pro řadu lidí částí životní filozofie. Konzumace vína s přáteli či partnerem je příjemnou chvílí, vedoucí k radosti ze života a k celkové pohodě, která bez medikamentů prodlužuje život.

9.Jak známo, lidé pijí víno, protože v něm hledají pravdu (in vino veritas), ale i zdraví (in vino sanitas). Skrovné užívání vína kvůli žaludku a častým nemocem doporučoval ostatně již před více než 2000 lety apoštol Pavel v dopise Timoteovi.


Alena Součková

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína